Nieuws

Leger België wil honderden miljoenen extra

27-08-2014 09:35

Het Belgische leger heeft de komende jaren honderden miljoenen euro’s extra nodig om de strijdkrachten op sterkte te houden. Dat heeft de Vlaamse publieke omroep VRT woensdag gemeld op basis van interne plannen van het Belgische ministerie van Defensie.

Het ministerie van Defensie wil het budget optrekken van 0,66 naar 0,7 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar zou het gaan om 157 miljoen euro extra, de jaren daarna steeds om zo’n 100 miljoen extra.

Het Belgische leger wil nieuwe gevechtsvliegtuigen en op termijn ook nieuwe mijnenjagers en fregatten. Tot 2030 gaat het om een investering van zelfs 7 miljard euro extra.

In België is net als in Nederland fors bezuinigd op Defensie, maar is door de conflicten in het buitenland de discussie op gang gekomen of het leger niet te veel is uitgekleed.

In Nederland werd vorige week bekend dat er waarschijnlijk wat extra geld komt voor Defensie. Maar volgens de Nederlandse oud-ministers van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en Hans Hillen (CDA) is het bedrag van 100 miljoen euro waar sprake van is niet voldoende.

ANP