Doodsbedreigingen voor jurist vanwege Zwarte Piet

27-08-2014 06:35

De 50-jarige Frank King uit Leiden stopt met zijn werk als juridisch adviseur voor de tegenstanders van Zwarte Piet. Hij gooit het bijltje er bij neer vanwege bedreigingen aan zijn adres en de enorme hoeveelheid tijd die de zaak kost. Dat schrijft het AD.

De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd. King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland. “Dan stond er in zo’n mail dat ik maar net als mijn voorouders op een 17de-eeuws slavenschip moest worden gezet.”

King zegt dat hij zichzelf altijd heeft gezien als jurist van de beweging tegen Zwarte Piet. De voorstanders zien hem echter als “gezicht van de tegenbeweging” en richten hun woede op hem, aldus King.

De jurist wordt vervangen door de blanke mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom. Volgens King had hij liever gezien dat een zwarte advocaat het van hem over zou nemen. “Ik ben ook zwart. Ik ken de gevoelens. Dat maakt uit bij zo’n zaak: het gaat ook over emoties.”

Hij is blij met wat hij bereikt heeft. “De rechter heeft klip en klaar vastgesteld dat Zwarte Piet racistisch is en dat kan niemand meer negeren. Zwarte Piet moet aangepast. De zwarte kleur moet weg. En het kroeshaar.”