Nieuws

Airco op rantsoen voor Surinaamse ambtenaren

27-08-2014 07:29

Surinaamse ambtenaren moeten het de komende tijd een deel van hun werkdag zonder airconditioning doen. Om stroom te besparen zullen de airco’s in alle overheidsgebouwen maar 4 uur per dag draaien. Dat heeft president Desi Bouterse bekendgemaakt tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement.

Sinds vorige week kampt Suriname met een energiecrisis. Door een lage waterstand in het stuwmeer door weinig regen, kan de waterkrachtcentrale maar de helft van de normale hoeveelheid energie leveren. Het Surinaamse energiebedrijf (EBS) is daarom genoodzaakt de beschikbare elektriciteit eerlijk te verdelen. Dit betekent dat de verschillende wijken beurtelings van stroom worden afgesloten.

Hoewel er dus sprake is van overmacht door een natuurverschijnsel, gaf Bouterse toe dat zijn regering niet alert genoeg heeft gehandeld. Al in juli 2013 kreeg de regering de waarschuwing dat de waterstand in het stuwmeer te laag zou worden.

De regering-Bouterse heeft de afgelopen 4 jaar voor ruim 160 miljoen euro geïnvesteerd in de energiecapaciteit door het bouwen van nieuwe generatoren. Het probleem is echter dat het netwerk dat de nieuwe stroom naar de huizen moet brengen, nog niet klaar is. Bouterse zei dat daar nu met man en macht aan wordt gewerkt.

Door de snelle ontwikkeling van de economie in Suriname is de vraag naar energie de afgelopen 4 jaar met ongeveer 30 procent gestegen. De totaal beschikbare capaciteit is 295 megawatt. In 2010 was dit slechts 193 megawatt, aldus Bouterse.

ANP