Ronselverdachte moet mogelijk het land uit

26-08-2014 07:11

De 18-jarige Marokkaans-Nederlandse jihadist Oussama C., die vastzit op verdenking van ronselpraktijken, wordt mogelijk Nederland uitgezet. Dit melden bronnen rond het onderzoek aan De Telegraaf.

Volgens de bronnen koerst de overheid af op uitzetting van de jihadist, die de Marokkaanse nationaliteit heeft. Desgevraagd stelt Justitie echter formeel niets van doen te hebben met uitzettingen, die een zaak zijn voor de IND.

Oussama C. wordt verdacht van het rekruteren van mensen voor de gewapende strijd in Syrië, het opruien tot een terroristisch misdrijf en het bezitten en verspreiden van tot terreur opruiende geschriften. Ook wordt hij verdacht van ’voorbereidingshandelingen’ tot deelname aan de jihad in Syrië onder de vlag van een terroristische organisatie.

Op internet gebruikt de Marokkaanse Hagenaar de naam Abou Yazeed. C. maakte deel uit van de Haagse harde kern van ISIS-aanhangers, die de jihad verheerlijken en openlijk sympathie betuigen aan de ’Islamitische Staat’ in Irak en Syrië. ’Yazeed’ was actief in de Schilderswijk en Transvaalkwartier in Den Haag. Ook op sociale media was Oussama C. extreem actief in het uitdragen van zijn gewelddadige ideeën.

Zijn advocaat Michiel Pestman weigert vragen over zijn cliënt te beantwoorden.