Speciaal politieteam tegen jihadisten

22-08-2014 06:53

De politie heeft een speciaal team gekregen dat zich enkel en alleen met jihadisten bezighoudt. Op die manier probeert minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) Nederlandse sympathisanten van radicale moslimclubs als IS aan te pakken, schrijft De Telegraaf.

Het jihadteam bestaat uit een landelijke club met rechercheurs van de politie. Het is één van de maatregelen die het kabinet de afgelopen tijd heeft genomen om moslimradicalen te bestrijden. Er wordt door de verschillende ministers nog geworsteld met de vraag wat er nog meer gedaan kan worden.

De oppositie eiste donderdag in de krant veel meer actie van het kabinet, omdat het te afwachtend zou opereren bij de bestrijding van het extremisme. Premier Rutte beloofde vorige week wel dat er snel een pakket met maatregelen zou komen, maar noch Opstelten, noch collega Asscher (Integratie) kan duidelijk maken waar dit pakket precies uit gaat bestaan.

Volgens Opstelten wordt er al veel gedaan. Zo zijn sinds de verhoging van het dreigingsniveau in maart 2013 al 21 mensen bij de grens gestopt omdat ze het land uit wilden reizen om jihadstrijder te worden.

In diezelfde periode zijn er 32 paspoorten ingenomen van wannabe-jihadstrijders en zijn hun uitkeringen ingetrokken. Wie al afgereisd is naar Irak of Syrië krijgt soms ook straf. Ruim 30 van deze strijders zijn uitgeschreven uit de Nederlandse bevolkingsadministratie.