Henk Krol moet twee ton terugbetalen

22-08-2014 07:29

De stichting Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) moet binnen 2 maanden 206.833 euro subsidiegeld terugbetalen, omdat dit gebruikt is voor andere doeleinden dan waar het voor bedoeld was. Dit meldt het AD. De stichting, vroeger van Henk Krol, heeft echter geen stuiver in kas. De oud-leider van 50Plus negeert ook aanmaningen het bedrag uit eigen zak te betalen.

Het misbruik van het subsidiegeld vond plaats onder voorzitterschap van Krol, die 30 jaar de scepter zwaaide en alle subsidieaanvragen tekende. Het huidige bestuur van SVGK heeft in juli Krol persoonlijk aansprakelijk gesteld en gemaand de twee ton terug te betalen. Hij zou op eigen houtje subsidies hebben gebruikt om openstaande rekeningen van zijn bedrijven te betalen. De inmiddels failliete bv’s, waaronder seksshop GayTel, dreven voor het bankroet op belastinggeld, aldus de curator.

Uit een brief van de advocaat van Krol blijkt dat de voormalig 50Plus-voorman niet van plan is om de schade uit eigen zak te betalen. Hij vindt dat de stichting eerst maar eens moet aantonen dat Krol zich schuldig maakte aan ‘onbehoorlijk bestuur’. “Voorhands is geen flard van bewijs geleverd,” schrijft de raadsman.

Het huidige bestuur ziet op tegen een rechtszaak. “We hebben de rotzooi opgeruimd en nu moeten wij van het ministerie het misbruikte subsidiegeld ook nog eens zien terug te krijgen bij Krol,” aldus de vorig jaar aangetreden voorzitter Janine Pijl, die verder meldt dat door schikkingen met diverse schuldeisers de stichting blut is.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wil niet reageren zolang de termijn om de subsidie terug te betalen niet is verstreken.