Binnenland

Beeld: de blinddoek van Vrouwe Justitia

22-08-2014 10:37

deatial

Detail uit een cartoon die in 2011 op de VARA-ledenwebsite Joop.nl verscheen. Te zien zijn, duidelijk herkenbaar, Geert Wilders die dood op de grond ligt met een schaar in zijn hart en op de achtergrond de toenmalige koninging Beatrix die boos wegloopt, met een schaar in haar hand. Ondanks het feit dat men hieruit zou kunnen opmaken dat een dergelijke boodschap bedreigend is voor een politicus die toch al moet worden beveiligd, ondernam het OM geen actie. (En laten we nu vooral niet over smakeloosheid twisten.) 

 

omgsnelcensurerendieshit (1)

Een fotobewerking zoals die in 2014 op Geenstijl.nl verscheen. Te zien zijn de IS-strijder die in een filmpje het hoofd van de Amerikaanse journalist James Foley afsneed en het lichaam van James Foley met daarop het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen geplakt. Ondanks het feit dat deze fotobewerking in een actuele context werd geplaatst (Van Aartsen zei eerder dat pro-IS-demonstranten in Den Haag “geen grenzen hadden overschreden” en deze fotobewerking werd direct daags na de James Foley-affaire geplaatst waardoor het voor de kijker intuitief duidelijk is dat het hier gaat om een bewerking van de James Foley-video) ziet het OM hierin een “bedreiging van een politicus”.

 

Wij zien hierin vooral een bevestiging van wat wij al lang denken: dat de blinddoek van Vrouwe Justitia stiekem maar één oog bedekt houdt waardoor de ene bedreiging van een politicus de andere niet is, omdat het ene medium het andere niet is en de ene politicus meer bedreigd mag worden dan de andere.

Zie ook: die ene religieuze gevoelens kwetsende cartoon waarvoor je in Nederland door tien man politie naar een cel wordt gesleept en die andere religieuze gevoelens kwetsende cartoon waarvoor je in Nederland de Inktspotprijs wint.