OM onderzoekt fotomontage GeenStijl

21-08-2014 06:45

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of weblog GeenStijl strafbaar heeft gehandeld door een fotomontage met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op de website te plaatsen. Dat meldt het AD.

Van Aartsen

Op de foto, die woensdagavond werd gepubliceerd, is gezicht van de Haagse burgemeester Van Aartsen over dat van de Amerikaan James Foley geplakt. De originele foto is een screenshot uit het door IS verspreidde Youtube-filmpje van de onthoofding van de journalist. Het bewerkte plaatje stond bij een bericht waarin de westerse censuur van ‘de gruwelijke werkelijkheid van alledag’ wordt gehekeld.

Onwetendheid

“Ongezellige demonstraties gepland? Verbieden!” zo valt te lezen in het artikel van GeenStijl. Ook staat er onder meer: “Wordt er een journalist onthoofd door ISIS-beulen? Snel, roep om ‘terughoudendheid’ in de media, censuur op sociale media en natuurlijk zelfcensuur”. Het bericht eindigt met de woorden: “Onwetendheid is de eerste stap naar onvrijheid en achterlijkheid.”

Ironie

Ironisch genoeg is het OM dus naar aanleiding van een artikel over censuur nu aan het kijken of de fotomontage niet ook gewoon te censureren is.

Reactie

In een reactie op het onderzoek schrijft GeenStijl: “Jarenlang was het publiceren van bizarre bewerkingen van Wilders nooit een issue. Zelfs Ernst Hirsch Ballin in een nazi-uniform kon gewoon door de beugel. Maar nu het ISIS-probleem in onze eigen wijken broeit, wordt er plots (en razendsnel) naar censuur gegrepen om het probleem te verdoezelen. Iedere vorm van censuur is verderfelijk, en iedere wens daartoe onderstreept de lafheid en onmacht van Westerse overheden om échte problemen (dus niet een lullige fotofuckjes) te bestrijden. Censuur is ziek, een zwaktebod en vooral doodeng in een Westerse democratie. Er zijn volgens GeenStijl geen grenzen overschreden met de fotofuck van Van Aartsen. Laat ons met rust, het is verkansie.”