Buitenland

‘Hamas geeft ontvoering en moord tieners toe’

21-08-2014 07:21

Hamas zou voor het eerst hebben toegegeven achter de moord op drie Israëlische tieners te zitten in juni. Een functionaris van de islamitische verzetsgroep schepte daarover op tijdens een vergadering in Istanbul, schrijven Israëlische media donderdag.

De drie Israëlische tieners Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) werden begin juni ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever nadat ze een religieuze school hadden bezocht.

De lichamen van de drie jongens werden 30 juni gevonden onder een stapel stenen in een veld ten noordwesten van Hebron. Israël hield Hamas van begin af aan verantwoordelijk, maar die ontkende tot nu toe iets te maken te hebben met de ontvoering en dood van de jongens.

Video

“Er wordt gezegd dat het een Israëlische complottheorie is, maar ik zeg dat dat niet zo is”, zo zou te horen zijn in een video die is opgenomen tijdens het overleg tussen islamitische geestelijken. Volgens de Hamas-functionaris waren de ontvoering en moord een steunbetuiging aan de Palestijnse gevangenen in Israël.

Geweld

De ontvoering leidde tot grote onrust. Israëlische militairen pakten honderden Palestijnen op tijdens de zoektocht naar de tieners en doorzochten meer dan 1300 huizen. Ook een Palestijnse jongen werd ontvoerd en vermoord. Sindsdien is het geweld in Gaza geëscaleerd en vuren Israël en de Palestijnen raketten naar elkaar af.

Het totale Palestijnse dodental door de Israëlische bombardementen sinds begin juli staat op meer dan 2040. Aan Israëlische kant vielen 67 slachtoffers, onder wie 64 militairen.

Lees ook

Haaretz Hamas claims responsibility for three Israeli teens’ kidnapping and murder

ANP