‘IS eiste miljoenen losgeld voor Foley’

21-08-2014 07:12

De Islamistische Staat (IS) heeft voor ze de Amerikaanse journalist James Foley onthoofde, eerst losgeld geëist. De extremistische groepering wilde miljoenen dollars hebben van de Verenigde Staten, maar die weigerden te betalen.

Dat hebben de familie van Foley en een voormalig medegijzelaar gezegd tegen de Amerikaanse krant The New York Times woensdag (lokale tijd). Volgens het dagblad worden nog drie andere Amerikanen vastgehouden door de IS. Ook hun levens worden bedreigd als de VS niet aan de eisen tegemoet komt.

Boodschap

IS plaatste dinsdag een video op internet waarin te zien is hoe een beul fotojournalist Foley onthoofdt vanwege de Amerikaanse aanvallen op IS. In de video werd ook een man in beeld gebracht die de Amerikaanse journalist Steven Joel Sotloff zou zijn. “Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van je volgende beslissing”, was de boodschap van de beul.

Reddingsteam

Eerder deze zomer heeft een speciaal reddingsteam uit de Verenigde Staten nog een geheime reddingsactie op touw gezet om Amerikaanse gijzelaars in Syrië te redden uit de handen van de terreurbeweging. Het lukte dit team echter niet om onder anderen James Foley te redden, omdat ze de gevangenen niet konden vinden.

Complex

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie laten weten. Tientallen commando’s werden op afgelegen plekken in Syrië gedropt. President Barack Obama had opdracht gegeven voor de “complexe” reddingsactie nadat de inlichtingendiensten aanwijzingen hadden waar de gijzelaars waren.

Vuurgevecht

Eenmaal aangekomen, bleek dat de gevangenen daar niet waren. Het team werd onder vuur genomen door militanten van IS. Na een vuurgevecht wisten de militairen te ontsnappen met helikopters. Volgens het departement viel aan de kant van IS “een flink aantal” doden en gewonden. Eén Amerikaanse soldaat raakte lichtgewond.