Binnenland

Verbod op demonstreren nu in alle woonwijken Den Haag

20-08-2014 18:32

Pro- en anti-islamistische betogers mogen voorlopig in geen enkele Haagse woonwijk demonstreren. Het risico op “wanordelijkheden” is te groot en daarom kunnen er “in ieder geval gedurende twee maanden” geen protesten in woonwijken plaatsvinden. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft dat woensdag laten weten aan de gemeenteraad. 

De betogers moeten uitwijken naar “een locatie die daar wel voor geschikt is”.

Over zulke locaties laat de burgemeester zich verder niet uit. In Den Haag wordt geregeld gedemonstreerd op bijvoorbeeld het Malieveld, het Lange Voorhout, het Plein en het Spuiplein.

“Er zijn vele plekken mogelijk, dat wordt per demonstratie bekeken in overleg met de organisatoren”, laat een woordvoerder van de burgemeester weten.

Den Haag had vorige week demonstraties in de Schilderswijk verboden. Drie protesten daar verliepen onlangs erg onrustig. Bij twee demonstraties voor de Islamitische Staat werden antisemitische leuzen geroepen.

Een protest tegen moslimextremisme werd verstoord toen tegendemonstranten in de Schilderswijk stenen begonnen te gooien.

Volgens Van Aartsen hebben die demonstraties “kwaadwillenden aangetrokken”, hadden de organisatoren “een belangrijk deel van hun sympathisanten niet onder controle” en was er sprake van “vermenging van demonstranten, tegendemonstranten en omstanders”. Daardoor konden agenten niet altijd zien met wie ze te maken hadden.

Zeven groepen hebben tot nu toe aangegeven dat ze op 20 september in Den Haag willen demonstreren. Zo wil Pro Patria een nieuwe ‘mars voor de vrijheid’ houden, deze keer in Transvaal. Dat ligt naast de Schilderswijk en kampt met dezelfde problemen.

De Nederlandse Volksunie (NVU) wil naar de Schilderswijk lopen. De islamitische Muslim Defence League – Holland en de Partij voor de Eenheid willen beide buurten juist blokkeren.

Wat in de Schilderswijk is gebeurd, kan volgens Van Aartsen “in andere delen van de stad evenzeer aan de orde zijn”.

Anp