Politica woest om vrouw met hoofddoek op strand

20-08-2014 10:41

Een Franse Europarlementariër is onder vuur komen te liggen na een dagje strand. Naast UMP-politica Nadine Morano kwamen een man en een vrouw zitten, waarbij de vrouw van top tot teen bedekt bleef. Dit schoot Morano in het verkeerde keelgat, wat ze direct uitte op Facebook en Twitter.

Terwijl de man van het tweetal zich omkleedde en in zwembroek het water in ging, bleef de vrouw geheel bedekt en met een hoofddoek op het strand zitten. “Als je dat soort taferelen ziet, dan staat dat toch haaks op onze cultuur, op de gelijkheid tussen man en vrouw?” schreef de politica vervolgens kwaad op Facebook.

Aanval

“Om dit te zien in het land van de mensenrechten is verschrikkelijk”, schrijft Morano verder. “Dit moet je bijna wel zien als een aanval op onze cultuur. Als je ervoor kiest om naar Frankrijk te komen, een seculiere rechtsstaat, dan ben je verplicht om onze cultuur en de vrijheid van vrouwen te respecteren. Als je dat niet wilt, ga dan ergens anders naartoe.”

Foto’s

De voormalig minister zette haar argumenten kracht bij met twee foto’s, één met een jonge Brigitte Bardot in bikini, de ander  een foto van de betreffende vrouw.

Reacties

Direct na haar commentaar, kwam er in de media en de politiek een stortvloed aan reacties, zowel van voor- als van tegenstanders. Volgens Frank Renout, correspondent van de NOS, zijn de reacties overwegend negatief. “Vooral in haar eigen partij, de UMP, is negatief gereageerd. Daar vinden ze dat iedereen de kleren mag dragen die hij wil.” Ook de socialisten reageerden afkeurend.

Medestander

Wel heeft ze een onverwachte medestander. De vroegere voorzitter van de Parti Socialiste en de huidig staatssecretaris voor Europese Zaken Harlem Désir heeft gezegd dat hij Morano wel begrijpt. Ook hij vindt gesluierde vrouwen op het strand niet kunnen. “Dus nu is er een linkse politicus die het met haar eens is en dat geeft deze rel weer een nieuwe impuls”, zo zei Renout.