Binnenland

Joden, christenen & moslims: ‘Vrijheid van meningsuiting moet blijven’

20-08-2014 14:17

,”Jodenhaat en islamofobie zijn ontoelaatbaar. Vrijheid van meningsuiting moet kunnen en wij veroordelen uitlatingen die het bestaansrecht van minderheden in dit land ter discussie stellen.” Dat staat woensdag in verklaring van het zogeheten Caïro-overleg, waarin moslims, joden en christenen in Nederland zijn vertegenwoordigd. 

In dat overleg spreken vertegenwoordigers van de drie godsdiensten regelmatig met elkaar. Ze zeggen dat Nederland onverkort moet vasthouden aan de beginselen van de democratische rechtsstaat en het handhaven van de mensenrechten.

Het Caïro-overleg zegt het hartverscheurend te vinden wat er in Israël en Gaza gebeurt, maar vindt dat iedereen in vrijheid zijn mening, binnen de grenzen van de wet, mag geven. Dat moet gebeuren zonder elkaar te verketteren of tot zondebok te maken, staat in de verklaring.

Naast dit conflict ziet het Caïro-overleg ook nog een grote interne machtsstrijd in het Midden-Oosten tussen verschillende groepen, waarvan het wrede geweld van IS de meest extreme uiting is. “Dat onmenselijk geweld veroordelen wij. Binnen verschillende religieuze groepen wordt dan ook voortdurend gebeden om vrede en verzoening.”

 

Anp