Binnenland

Pro Patria-demonstratie naar Haagse wijk Transvaal

18-08-2014 15:15

Omdat een demonstratie op 20 september niet door de Schilderswijk mag lopen, verplaatst de organisatie Pro Patria het protest tegen moslimextremisme naar de naastgelegen wijk Transvaal. Dat maakte de organisatie maandag bekend. 

Burgemeester Jozias van Aartsen besloot vorige week dat er geen enkele aan IS (het voormalige ISIS) gekoppelde demonstratie meer mag plaatsvinden in de Schilderswijk, omdat eerdere protesten uit de hand liepen.

“Na overleg hebben we besloten de mars te verleggen naar de wijk Transvaal. Op deze wijk rust namelijk geen veto van de burgemeester en dit is één van de twee wijken waar de ISIS-aanhang sterk aanwezig is”, aldus Pro Patria. De demonstratie zal worden begeleid door professionele beveiligers.

Volgens een woordvoerder is de demonstratie aangemeld bij de gemeente Den Haag. Pro Patria hoopt dat de verplaatsing van de mars “deëscalerend werkt”.

Een vorig protest op 10 augustus werd verstoord door stenengooiende moslims in de Schilderswijk. “Als ze nu weer afkomen op onze mars, is het duidelijk wie de agressors zijn”, aldus de woordvoerder.

Bovendien probeert Pro Patria ervoor te zorgen dat extreem rechtse betogers niet meeliften op de ‘Mars van de vrijheid’.

De extreem-rechtse NVU wil juist wel in de Schilderswijk demonstreren. Tegelijk zou een groep moslims op 20 september juist op het Malieveld willen demonstreren.

De gemeente Den Haag weet dat Pro Patria een demonstratie heeft aangemeld. Er zal nog met de organisatie worden gesproken over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Over Transvaal:

In Transvaal wonen bijna 16.000 mensen. Dat is ongeveer de helft van de Schilderswijk. In beide wijken zijn meer dan negen op de tien inwoners allochtoon. In heel Den Haag is dat de helft. Er wonen relatief veel jongeren.

Bijna de helft van hen groeit op in armoede. In Transvaal wonen naar verhouding twee keer zo veel minima als in heel Den Haag. Het besteedbare inkomen is laag. Een op de acht inwoners is werkloos en op zoek naar een baan. Dat is flink wat meer dan in de rest van de stad.

Die economische problemen hebben ook te maken met een laag opleidingsniveau. Meer dan de helft van de leerlingen heeft een achterstand, twee keer zo veel als in heel Den Haag. Bovengemiddeld veel kinderen gaan naar het vmbo, relatief weinig naar het vwo.

De bewoners van Transvaal zijn erg negatief over hun wijk. Ze klagen veel over verloedering, overlast en dreiging en ze voelen zich niet veilig. In Transvaal zijn vooral veel straatroof en zakkenrollerij.

Transvaal ligt ten westen van de Schilderswijk en is iets jonger. De buurt werd gebouwd in de eerste jaren van de 20e eeuw. In die tijd vochten de Afrikaners in Zuid-Afrika een oorlog uit tegen Groot-Brittannië. Nederland steunde de van oorsprong Nederlandse kolonisten, vandaar de naam van de wijk en de straten die er liggen.

Al vanaf de beginjaren wonen er veel migranten in Transvaal. De eerste bewoners waren mensen van het platteland die naar de stad trokken op zoek naar werk. Daarna kwamen er Belgen wonen die de Eerste Wereldoorlog ontvluchtten.

Anp