Buitenland

Ebolapatiënten Liberia ontvluchten kliniek

17-08-2014 15:37

In Liberia zijn zeventien ebolapatiënten uit een kliniek in de hoofdstad Monrovia gevlucht. Ze werden in isolatie gehouden. Met hulp van boze burgers hebben zij het medisch centrum zaterdagavond verlaten, bericht de Liberiaanse krant FrontPage Africa zondag. Bij sommige patiënten was het dodelijke virus vastgesteld, bij anderen werd het vermoed.

In de dichtbevolkte wijk West Point waar het centrum staat, wonen ongeveer 75.000 mensen. De autoriteiten willen nu de hele wijk afsluiten, om te verhinderen dat inwoners naar andere gebieden reizen en anderen besmetten. Velen hebben woedend op de aankondiging gereageerd.

In Liberia zijn meer dan 400 mensen bezweken aan ebola. In West-Afrika doen veel spookverhalen de ronde over het virus.

Flessen wijwater

Een steenrijke Nigeriaanse prediker heeft 4000 flessen met wijwater naar Sierrra Leone gestuurd, meldt de Nigeriaanse nieuwssite Daily Post. Het water is bestemd voor ebolapatiënten. Een manier van hulp die het toch al wankele vertrouwen in hulpverlening allicht weinig goeds zal doen.

Een privévliegtuig bracht het water en 50.000 dollar naar het land. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de oprichter van ‘De Synagoge, Kerk van Alle Naties’, Temitope Joshua, een geschat vermogen van tussen de 10 en 15 miljoen dollar.

(ANP/TPO)

(Afbeelding: Een Liberiaanse zuster test de temperatuur van Liberianen om de eerste tekenen van besmetting met het Ebola-virus te kunnen constateren.)