Buitenland

‘Oekraïne schiet op Russisch konvooi’

15-08-2014 19:50

Oekraïense artillerie heeft een “belangrijk” deel van een Russisch militair konvooi vernietigd dat de grens met Oekraïne was overgegaan. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dat vrijdag tegen de Britse premier David Cameron gezegd. Over de precieze toedracht en de samenstelling van het konvooi bestaat nog veel onduidelijkheid.

Militaire voertuigen

Oekraïne en Britse en Russische journalisten hebben gemeld dat een konvooi Russische militaire voertuigen donderdagavond de grens met Oekraïne was overgestoken in een gebied waar separatisten de macht hebben. Rusland heeft dat niet bevestigd.

Wel meldde Rusland vrijdag dat Oekraïense militairen een konvooi met hulpgoederen hebben bestookt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot het beëindigen van de vijandelijkheden.

Verontrust

President François Hollande van Frankrijk is verontrust door het bericht dat een Russisch militair konvooi de grens met Oekraïne is overgestoken en dat het Oekraïnse leger daarop heeft geschoten. Hij roept de presidenten van beide landen op alle noodzakelijke stappen te zetten om een verergering van het conflict te voorkomen. Ook verlangt hij dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert.

De Verenigde Naties dringen aan op een “onmiddellijke de-escalatie van het conflict”. Langs vreedzame weg moet een oplossing worden gezocht, zei de woordvoerder van de volkerenorganisatie.

De Britse premier David Cameron waarschuwde Moskou het transport van humanitaire goederen niet te misbruiken om het conflict met Oekraïne te versterken. Hij zei dat na telefonisch overleg met president Petro Porosjenko van Oekraïne.

(ANP/TPO)