Nederland kan weinig tegen IS

15-08-2014 08:51

Als het kabinet een militaire bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) gaat leveren, blijft deze beperkt. Dit schrijft De Telegraaf. Er is niet genoeg materieel voorhanden. Zo zijn er geen helikopters beschikbaar en zit Nederland ook krap in andere transportvoertuigen. Die worden al ingezet bij andere brandhaarden, zoals Mali.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) schrijft in een brief aan de Kamer dat de vele wereldwijde conflicten ervoor zorgen dat het kabinet komend jaar niet nog meer wil bezuinigen op Defensie. De afgelopen jaren is er voor miljoenen bezuinigd. Of er zelfs meer geld bij komt, hangt van de begrotingsonderhandelingen af. Die beginnen volgende week.

Genocide

Volgens de minister is ISIS ’vermoedelijk verantwoordelijk’ voor zeer ernstige internationale misdrijven, zoals volkerenmoord. Eerder hamerde CDA-Kamerlid Omtzigt er al op dat Timmermans moest erkennen dat er sprake is van genocide. Dat stempel zou internationaal optreden noodzakelijk maken. Het kabinet wil zo ver echter niet gaan omdat een rechter moet bepalen of genocide plaatsvindt.

Scherfvesten

Timmermans sluit niet uit dat, als de veiligheidssiuatie zo slecht blijft, Nederland een bijdrage zal leveren. Het zou hierbij bijvoorbeeld kunnen gaan om scherfvesten en nachtkijkers.