Geschorste Haifi niet terug op oude plek

15-08-2014 12:35

Met updates – Yasmina Haifi, de ambtenaar die deze week een storm van ophef veroorzaakte met een omstreden tweet die ze verstuurde over zionisten, komt in ieder geval niet meer terug op haar oude functie. Er wordt nog gekeken naar eventuele maatregelen en daarbij wordt ontslag niet uitgesloten. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag. De ambtenaar is na het versturen van de tweet al geschorst.

‘Niet de goede vrouw op de goede plek’

Opstelten zei geschrokken te zijn van de inhoud van de tweet. Yasmina Haifi schreef dinsdag dat de radicaalislamitische terreurbeweging IS “een vooropgezet plan van zionisten” is die “bewust de islam zwart willen maken”. Aanleiding was de discussie over de onrust in de Schilderswijk door recente betogingen van voor- en tegenstanders van IS, voorheen ISIS.

De uitspraak paste volgens Opstelten op geen enkele manier bij haar functie bij het Nationaal Cyber Security Center. “Daarom is ze direct geschorst. Zij is niet de goede vrouw op de goede plek”, aldus de bewindsman. Hij zei dat ze op Personeelszaken niet betrokken was bij beleidsmatige of inhoudelijke zaken, maar wel mensen moest aannemen.

Gedragen zoals bij de functie past

Voor ambtenaren gelden regels voor het twitteren, zei Opstelten. “Wat iemand zelf vindt, daar heb ik het niet over, het gaat erom wat je naar buiten brengt als ambtenaar.” Daarbij is het zaak je te gedragen zoals bij je functie past. “En dit paste op geen enkele manier. Als we wisten dat ze dit zou doen, hadden we haar niet aangenomen.”

Haifi, die zich baseerde op een hoax van Iran, nam later geen woord terug van haar uitspraken. Wel verwijderde ze de bewuste tweet.

Asscher: ‘De domheid is bijna onmetelijk’

Update 13.32 – Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zegt over de actie van Haifi: “Mijn maag draaide zich om toen ik er over hoorde.”Asscher noemde de complottheorie een klassieke vorm van antisemitisme. “De domheid is bijna onmetelijk”, zei Asscher over Haifi’s verweer dat ze het op internet had gelezen. “Ze moet wel verder studeren als ze dit soort artikelen gelooft.”

Update 15.51 – Minister-president Mark Rutte zegt dat hij de tweet van ‘deze dame’ een ‘achterlijke gedachte’ vindt. Hij noemt de affaire ‘verschrikkelijk’. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.