Binnenland

Van Aartsen verbiedt demonstraties Schilderswijk

14-08-2014 20:40

Vanmorgen lekten bronnen binnen de gemeente Den Haag al dat burgemeester Van Aarsten verdere demonstraties binnen de Schilderswijk zou verbieden. Voorafgaand aan het spoeddebat over de problemen van afgelopen week deed hij dat inderdaad.

In een verklaring liet hij weten dat hij de bewoners in de Schilderswijk niet alleen laat. Ook verklaarde hij dat de ongeregeldheden rond de recente demonstraties niet zijn fout waren, omdat als organisatoren beloven dat alles goed gaat, een burgemeester geen middelen heeft om de boel te verbieden. Het verbod op demonstraties geldt voor alle gezindten, actie-groepen en wat dies meer zij. Volgens Van Aartsen kan dit alleen als de volksgezondheid, de veiligheid en de openbare orde in het geding zijn.

“De vrijheid van meningsuiting en in het verlengde daarvan de vrijheid van demonstratie is een groot goed. Dat is een proces van 200 jaar, waarin gestreefd is naar een tolerante en vredelievende samenleving waarin de vrije pers zijn werk in alle vrijheid moet kunnen doen. Ik zal dan ook alles doen om dit te verdedigen tegen ideologische pyromanen die onze samenleving in gevaar brengen,” aldus de burgemeester.

Meteen na de verklaring van Van Aartsen werd het debat voor tien minuten geschorst. Afgelopen zondag liep een demonstratie in de Schilderswijk uit de hand.