Binnenland

Vijf vragen aan Pro Patria

13-08-2014 16:44

Op 20 september komt er opnieuw een demonstratie door de Haagse Schilderswijk, nadat afgelopen zondag een mars werd ontregeld door moslims. De organisatie Pro Patria organiseert de mars tegen moslimextremisme. Vijf vragen aan woordvoerder Patrick Schouten: 

Wat willen jullie precies bereiken met de protesten?

“Ze zijn gericht tegen radicale moslims, niet tegen de islam. We willen dat moslimextremisme harder wordt aangepakt door de politiek. Bijvoorbeeld; in België wordt een jihadstrijder die terugkeert vastgezet en verhoord. In Nederland krijgt hij voorrang bij een huurwoning en een psycholoog die ze helpt. Nederland is een tolerant land, daar mogen we trots op zijn. Maar in dit geval gaat de tolerantie misschien te ver. De mensen tegen wie wij protesteren zeggen openlijk dat ze tegen de democratie zijn. In sommige gevallen moet je de democratie verdedigen.”

De mars van zondag bracht een hoop teweeg, maar niet op de manier die jullie misschien wilden?

“Eén van onze doelstellingen is dat de politiek aandacht heeft voor de ISIS-aanhang. Dat is gelukt, maar de radicale moslims vieren de gebeurtenissen als een overwinning. Terwijl het eigenlijk een pyrrusoverwinning is; ze hebben alleen maar laten zien waarom wij tegen ze zijn. Maar we hadden niet verwacht dat het zo groot zou worden op voorhand, nee.”

De mars op 20 september kan, mede door de oproep van Geert Wilders, wel eens veel groter worden qua opkomst?

“We hebben nu al bijna 1000 aanmeldingen. Als er duizenden komen, moeten we alle zeilen bijzetten. We rekenen erop dat de politie helpt om ons democratisch recht uit te oefenen. Tegelijk roepen we mensen ook op om vrijwillig de demonstratie in goede banen te leiden. Je hebt altijd clubjes die het protest willen kapen voor eigen belang. Dat willen we voorkomen. Zolang iedereen zich aan de spelregels houdt, gaat het goed.”

Na het protest van zondag werd gezegd dat een deel van de betogers extreemrechts was?

“Er liepen extreemrechtse mensen mee, zonder tekens en symbolen. Wij herkenden ze niet en ze gedroegen zich ook niet zo. Alleen de media doken erop, terwijl er ook Koerden en andere minderheden meeliepen.”

Wat doen jullie in aanloop naar 20 september?

“We hebben maandag een overleg met de gemeente over de mars. Ook gaan we tussendoor flyeren en houden we kleine acties, bijvoorbeeld als de ISIS-aanhang zich roert. Tegelijk, ook zij mogen protesteren zolang ze geen grenzen overtreden.”

Anp