Tientallen Nederlandse strijders in Irak

13-08-2014 07:02

In het noorden van Irak zijn tientallen Nederlanders die meevechten in de gruwelijke IS-oorlog. Dit meldt De Telegraaf. Naast zo’n 120 uit ons land overgevlogen jihadisten die zich aansloten bij de fundamentalistische IS-milities, vechten er ook minstens vijftig christelijke ’polder-Koerden’ bij de peshmerga, het leger van het autonome Koerdistan.

Camping

“Er worden hier yezidi’s en christenen gedood, vrouwen verkracht, kinderen onthoofd,” zegt de Rotterdamse kapitein Azar tegen de krant.”Als geboren Koerd ga ik dan niet op een Nederlandse camping vakantievieren. Dan ga ik naar mijn land om te vechten. Voor mijn volk, voor democratie, tegen onrecht.” Azar keerde terug naar zijn geboortegronden wegens de oprukkende en moordende jihadistische milities.

Vrije dagen

In hetzelfde kamp zijn nog vier Nederlanders aanwezig. Allen hebben ze vrije dagen opgenomen om de IS-jihadisten te kunnen stoppen.

Peshmerga, wat letterlijk vertaald ’zij die tegenover de dood staan’ betekent, gelden als uiterst prowesters. In de laatste Golfoorlog hielpen ze de Amerikanen en speelden een grote rol bij het doden of gevangennemen van kopstukken van Al-Qaeda.

De Nederlandse Koerden verwachten dat ze bij terugkeer anders zullen worden behandeld dan de jihadstrijders, voor wie gevangenisstraf dreigt.