Pietengilde in beroep tegen uitspraak Zwarte Piet

13-08-2014 10:19

Het niet lang geleden opgerichte ‘Pietengilde’ gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank dat Zwarte Piet een ‘negatief stereotype’ is. Dit meldt voorzitter Marc Giling aan de Volkskrant.

Giling stelt dat Zwarte Piet niets te maken heeft met racisme. Daarom richtte Giling, zelf Sinterklaas in Heerhugowaard, samen met enkele anderen het gilde op ‘om de Zwarte Pieten een stem te geven in de discussie’.

De rechter deed de uitspraak begin juli in een zaak tussen tegenstanders van Zwarte Piet en de gemeente Amsterdam. Het hoger beroep wordt woensdag ingediend, aldus Giling. Het wordt ingediend voor de bescherming van Zwarte Piet, zegt de voorzitter: “Door Zwarte Piet een negatieve stereotypering te noemen, zegt de rechtbank eigenlijk dat wij als Zwarte Piet racistisch zijn. Dat gaat ons te ver.”

De gemeente Amsterdam maakt binnenkort bekend of zij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, die onder meer inhield dat de gemeente opnieuw moet kijken naar de vergunning die vorig jaar werd gegeven aan de Sinterklaasintocht.

De tegenstanders van Zwart Piet, die de zaak destijds aanspanden, gaan volgens hun advocaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van 6 weken geleden.