Nederland stuurt water, eten en dekens naar Yezidi’s

13-08-2014 22:02

Nederland stelt voedsel, water en honderden dekens ter beschikking aan de Yezidi’s die de bergen in het noorden van Irak zijn ingevlucht uit angst voor de milities van de radicale IS, tot voor kort ISIS. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Met de spullen worden ook tientallen parachutes meegestuurd, die worden ingezet om het voedsel, water en de dekens te droppen boven het Sinjar-gebergte. De Australische luchtmacht gaat die droppings uitvoeren. De Nederlandse luchtmacht vliegt de goederen zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten waar ze worden overgedragen aan de Australiƫrs. De kosten voor deze actie zullen maximaal 1 miljoen euro bedragen en worden betaald uit Ploumens noodhulpfonds.

In een toelichting op haar Kamerbrief zegt Ploumen: “Wie de berichten leest en de beelden ziet, weet dat de situatie ronduit dramatisch is. De mensen kunnen geen kant op. Daarom moet er meer hulp komen.” Minister Jeanine Hennis van Defensie zegt: “De krijgsmacht staat 24/7 klaar, goed dat we iets kunnen betekenen samen met onze gewaardeerde Australische collega’s.”

Regeringspartijen reageren instemmend

De regeringspartijen VVD en PvdA reageerden onmiddellijk na het uitkomen van de brief van Ploumen instemmend. De VVD vindt wel dat het kabinet verder moet blijven zoeken naar manieren om bij te dragen aan de bescherming van de yezidi’s en andere bevolkingsgroepen tegen de terreur van IS.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen: “ISIS begaat dagelijks ernstige misdaden tegen de menselijkheid en poogt een hele bevolkingsgroep systematisch uit te moorden. Bij deze grove schendingen van de mensenrechten kan de internationale gemeenschap niet aan de zijlijn blijven staan.” Hij vindt de inspanningen van de EU tot nog toe te weinig en te laat.

Nederland heeft de bijdrage afgestemd met internationale partners. Afgelopen weekend gaf het kabinet al 400.000 euro aan het Rode Kruis voor noodhulp.

CDA ‘opgelucht’ met hulp

Het CDA is opgelucht met het besluit van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) om noodhulp in de vorm van voedsel, water en dekens te sturen naar de Yezidi’s in het noorden van Irak. Maar er moet wel meer worden gedaan door Nederland en de EU, vinden de christendemocraten.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: “Dit is een eerste stap in de goede richting, waar ik blij mee ben. Gezien de urgentie van de situatie verwacht ik wel dat er na deze kleine eerste stap nog meer stappen zullen volgen door Nederland en de EU. Het is wel jammer dat de hulpgoederen pas over een kleine week in het Sinjar-gebergte zullen zijn. Daarnaast is ook behalve in het Sinjar-gebergte elders in Irak dringend hulp nodig voor de slachtoffers van ISIS.”

(ANP)