Nieuws

App blijkt virus

12-08-2014 08:02

Op Facebook gaat een app rond die claimt dat je er de kleuren van de sociale netwerksite mee kunt veranderen. Facebook Color Changer is echter geen app maar een virus dat telefoons en computers besmet met malware.

Amerikaanse media waarschuwen voor de toepassing, die al meer dan 10.000 keer is gedownload. Als gebruikers op de app klikken, worden ze doorgeleid naar een malafide website. Daar krijgen ze de vraag of ze een video willen zien met instructies over hoe ze de kleur van hun profiel kunnen veranderen.

Wie instemt met het bekijken van de video, geeft de app toegang tot zijn profiel. De toepassing verstuurt spam aan alle contacten. Als mensen de video niet willen zien, worden ze naar een andere, even dubieuze, bestemming geleid. Op de pc wordt een porno-afspeelprogramma gedownload en op de smartphone wordt een antivirus-app geïnstalleerd. Beide zaken bevatten een virus.

Wie de app al heeft, kan hem via de instellingen van Facebook verwijderen. Ook is het verstandig het wachtwoord te veranderen.

BuzzT