Reportage

Reportage: demonstreren tegen ISIS in de Schilderswijk

10-08-2014 22:10

Het plein voor het Haagse Centraal Station is rond half drie uur nog lekker rustig. Een enkele demonstrant kijkt naar wat komen gaat, een ander drinkt een bakje koffie en weer en ander hangt rond. De ME is duidelijk aanwezig, zoals alles en iedereen van de politie duidelijk aanwezig is. Er staat een high tech camerawagen, boven het plein cirkelt een helikopter, er is politie op de fiets en een nog groter aantal loopt in gele hesjes. Ondertussen druppelen de fans van ADO Den Haag binnen. Hun gezicht staat op onweer omdat Feyenoord in blessuretijd alsnog won en de scheidsrechter nog veertien keer geel trok ook. Een kleine delegatie uit Syrië laat vlaggen zien. Tussendoor lopen lieden van extreem-rechtse origine.

def1 def2

Ondertussen doet GeenStijl haar werk en gaat in gesprek met zelfverklaard moslimfundamentalist Maiwand Al Afghani.

Alsof het een schoolreis betreft verzamelt de stoet zich keurig wanneer een agent “we gaan” brult. Nog even verzamelen achter het spandoek met de tekst “wij blijven” en men vertrekt.

def3 def4

Zo’n 150 tot 200 deelnemers lopen richting de Schilderswijk. Vanwege de enorme politiemacht is het verkeer in de Hofstad geen probleem. En waar nodig wacht men keurig voor het rode stoplicht.

def5 def6

Terwijl de stoet richting de Schilderswijk gaat, wordt de sfeer onrustiger. De politie blijkt de kruispunten ver van tevoren af te grendelen. Uit de ramen hangen veelal verbaasde mensen. “Geen Jihad in de straat”, is wat uit volle mond klinkt. De eerste tegenstand klinkt als een blonde jongedame met grijze trui en bontkraag langs de kant van de weg tegen haar zoontje zegt: “Kijk maar uit voor die mensen. Dat zijn hele enge mensen. Het zijn racisten.”

def7 def8

Dan doemt een koffiehuis op. Terwijl de politie voor de deur staat worden de eerste opmerkingen richting de demonstranten gemaakt. Wat er gezegd wordt is onduidelijk. Wel dat de vlam meteen in de pan slaat en er een opstootje ontstaat. Na wat duwen, trekken en de voltallig pers die zich erop stort wordt de boel gesust. Men loopt verder wanneer het venijn zich echt aandient.

def9 def10

Een paar honderd meter verderop blijkt de straat geblokkeerd. ISIS-vlaggen worden getoond. De politie grijpt meteen in en posteert zich tussen de voornamelijk Nederlandse demonstranten en de allochtonen. “Het is onze Schilderswijk”, roepen de ISIS-vlaggendragers. De Nederlandse demonstranten worden weggeleid, de bocht om. Wat rest is mobiele eenheid en een zeer vijandige sfeer.

Stenen vliegen in het rond, een enkele vuurpijl wordt op de politie afgeschoten. De rijen van de ME sluiten zich snel en men maakt zich op voor charges. Het begint te regenen als de ISIS-vlaggendragers roepen dat Joden dood moeten. Als de politie zich heeft verzekerd van honden rukken ze op. Eén straat verder, om dan te stoppen. Van de Nederlandse demonstratie is inmiddels niks meer te zien wanneer die terug naar het Centraal Station wordt gedirigeerd.
def11

def12 def13 def14

De mobiele eenheid rukt een straat of drie op en drijft op die manier de demonstranten van ISIS uit elkaar. Stille agenten pakken demonstranten op.

Opeens besluit de politie om te vertrekken. Het is immers rustig. Voor de nog resterende pers wordt de situatie er niet beter op. Want nu de politie weg is en de ISIS-aanhangers vertrokken lijken, ruiken de meelopers hun kans.

Zo krijgen wij dreigend doch stellig te horen dat het beter is om bepaalde figuren niet op de foto te zetten. Samen met GeenStijl blazen we de aftocht. Onderweg worden we aangesproken door allochtonen. Dat we verslagen zijn, en dat de Schilderswijk hun wijk is, waar wij niets te zoeken hebben.
def15

def16

Nadat de demonstratie allang is afgelopen is de sfeer nog steeds dreigend. Het lijkt erop dat de Schilderswijk geen Nederland is, maar een achterbuurt in een islamitisch land, waar opgeschoten jeugd de dienst uitmaakt.

Iemand uit het koffiehuis waar eerder het opstootje ontstond wil discussie. Wij laten de kans voorbijgaan en vragen ons af hoe lang het nog duurt voor we de wijk uit zijn. Dat duurt niet lang meer zo blijkt als Hollands Spoor opdoemt. Een verdwaalde steen blijft achter op straat. Een meisje met een hoofddoekje hangt uit het raam.
def17

def18