Ruim helft Duitsers: islam hoort niet in Duitsland

08-08-2014 10:43

Uit een enquête van Stern blijkt dat ruim de helft van de Duitsers vindt dat de islam geen plek heeft in Duitsland. Dit schrijft Zeit. 52 procent van de respondenten stelt dat de religie geen deel uitmaakt van het land. Oud-bondspresident Christian Wulff stelde in 2010 nog dat ‘de islam inmiddels bij Duitsland hoort’.

Uit de enquête blijkt ook dat 44 procent het wél met Wulff eens is. Vooral onder de Groenen en de 14- tot 29-jarigen is de acceptatie van de islam hoog, respectievelijk 69 en 61 procent.

In voormalig Oost-Duitsland en onder laagopgeleiden en ouderen zijn de respondenten een stuk kritischer. Ruim 69 procent van de voormalig Oost-Duitsers vindt dat de islam niets te zoeken heeft in Duitsland.

Zelfs aan de linkerkant van het politieke spectrum vindt volgens de enquête zo’n 51 procent dat de islam niet bij het land hoort. Hierbij valt vooral op dat 82 procent van de aanhangers van de eurokritische partij AfD dit heeft ingevuld bij de rondvraag.

Op de vraag hoe de oosterburen moeten omgaan met islamofobie stelt daarentegen een kleine meerderheid van 53 procent dat dit net zo verwerpelijk is als antisemitisme. Bij de aanhangers van de AfD is dit zelfs 57 procent.

Aanhangers van de Groenen eisten onlangs nog excuses van de adjunct-hoofdredacteur van Bild am Sonntag, Nicolaus Fest, nadat deze in een commentaar had gezegd dat de islam integratie in de weg staat. Fest benoemde hierbij specifiek gedwongen huwelijken en eerwraak.Vanwege de ophef die hierover ontstond distantieerde de top van Bild zich vervolgens van deze uitspraken.