Voetbal

De devaluatie van de Eredivisie zet onverminderd door

06-08-2014 15:09

Komende vrijdag trappen PEC Zwolle en FC Utrecht af voor het begin van een nieuw Eredivisieseizoen. De Zwollenaren wisten verrassend beslag te leggen op de Johan Cruijffschaal, door de gedoodverfde titelkandidaat Ajax te verslaan. De topclubs zijn er niet beter op geworden afgelopen zomer, terwijl onderin de Eredivisie zeker acht clubs hopen (rechtstreekse) degradatie te ontlopen. De devaluatie van de Eredivisie zet onverminderd voort.

Ajax favoriet

Ajax werd vorig jaar vrij eenvoudig kampioen, zonder daar overdreven voor te hoeven schitteren. Met vaak pover spel wisten de Amsterdammers voor de vierde keer op rij de kampioensschaal te bemachtigen. Zonder spectaculaire aankopen en ondanks het mogelijke vertrek van enkele spelers, zijn de Ajacieden ook komend seizoen favoriet voor de titel.

De meeste concurrentie wordt verwacht uit Eindhoven, waar de PSV-selectie nagenoeg intact bleef en de voorhoede werd versterkt met Luuk de Jong. Florerend in Twente, tegenvallend buiten de landsgrenzen. Het is afwachten of hij zijn gebutste blazoen weet op te poetsen, maar in deze Mickey Mousecompetitie moet De Jong in staat zijn er zeker vijftien ballen in te schieten.

Tussenjaar voor Feyenoord

Runner-up Feyenoord wacht een tussenjaar. Vrijwel de complete as van het elftal verliet Rotterdam en tot dusver slaagde Martin van Geel er niet in waardige vervangers terug te halen. Ook FC Twente verliest met Tadic en – hoogstwaarschijnlijk – Promes twee smaakmakers. De nieuwe spelers zullen tijd nodig hebben om te wennen en van hen mag niet verwacht worden dat zij een jaar lang constant presteren.

Bij Vitesse weet je het nooit. Een legioen aan spelers vertrok uit Arnhem en over het scala aan nieuwkomers valt weinig zinnigs te melden. Ongetwijfeld beschikken ze over talent, maar het is de vraag of de huurlingen zich uit de naad willen werken voor het geelzwart. AZ bleef min of meer intact en geldt onder leiding van de nieuwe trainer Van Basten als een outsider om de top-5 te bestormen.

Noordelijke subtoppers

SC Heerenveen verloor haar topscorer, FC Groningen wacht vermoedelijk nog het vertrek van Kostic of Chery. Het is dat de concurrentie te zwak lijkt om het de Noordelijke subtoppers lastig te maken en dus zullen beide clubs vermoedelijk de play-off om Europees voetbal wel gaan halen. PEC Zwolle verloor belangrijke spelers, maar het collectief van de Zwollenaren lijkt sterk genoeg om wederom een seizoen uit de degradatiezorgen te blijven.

In het rechterrijtje wordt het stuivertje wisselen. FC Utrecht heeft de selectie – met nieuwkomers Leeuwin en Boymans – aardig op orde, maar vrijwel alle overige clubs kenden een forse leegloop óf zijn nieuw in de Eredivisie en hopen een jaar te kunnen overleven. Financiële middelen zijn er nauwelijks en dus belooft het voor zo’n acht clubs een jaar van overleven te worden.

Stuivertje wisselen onderin

Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles wisten zich in hun eerste seizoen knap te handhaven, maar zeker de Deventenaren wacht een moeizaam seizoen. ADO Den Haag lijkt topscorer Van Duinen te verliezen aan AZ en ook voor NAC Breda en Heracles Almelo is het ieder jaar weer hopen op voldoende punten. De Tukkers wachten nog altijd op de bouw van een nieuw stadion en zeker tot die tijd blijft het een kwestie van overeind blijven.

De drie nieuwkomers kunnen frank en vrij spelen en zullen eventueel gebrek aan talent compenseren met een overdosis enthousiasme. Gezien het geringe niveauverschil in de competitie is het zeker niet uit te sluiten dat dat gaat leiden tot lijfsbehoud.

Transferperiode

De transferperiode is nog open tot 2 september en er zullen nog een hoop mutaties plaatsvinden. Vermoedelijk hengelen de clubs bovenin voormalig toppers met een krasje binnen en huren de degradatiekandidaten enkele mindere goden van de grotere clubs. Het wordt ongetwijfeld weer een seizoen van een bedenkelijk niveau en ondanks de foutenfestivals aantrekkelijke wedstrijden. Dat de devaluatie van de Eredivisie onverminderd doorzet valt niet te ontkennen, maar ondanks dat is het fijn dat de bal weer rolt.