Buitenland

Ötzi de allang dode ijsman leed aan welvaartsziekte

01-08-2014 17:17

Ötzi werd in 1991 in de Italiaanse Alpen door wandelaars gevonden. De arme man was 5.300 jaar eerder om het leven gekomen door al dan niet zinloos geweld, en lag al die tijd verborgen onder het ijs. Nadat hij was gevonden kwam veel aan het licht over zijn manier van leven. Zo bleek hij op de vlucht voor onbekende belagers en overleed aan zijn verwondingen. De ontdekking van deze week is een opzienbarende.

Onderzoekers van de Europese Academie van Bolzano hebben ontdekt dat Ötzi leed aan atheromatose. Die ziekte is beter bekend als aderverkalking, en komt voor bij zware rokers of mensen die de hele dag voor de televisie chips eten.

Eerder ontdekte men dat de goed bewaarde mummie leed aan kiespijn, Ziekte van Lyme, gewrichtspijn en buikpijnen. De aderverkalking is echter een verrassing, omdat deze ziekte hoort bij mensen met een ongezonde levensstijl. Volgens de onderzoekers is de ziekte geen symptoom van een voortschrijdende beschaving, en hebben mensen er een genetische aanleg voor. Ötzi leidde als jager een leven met veel beweging en weinig vet.

Men gaat nu onderzoeken of andere mummies ook een vorm van aderverkalking hebben.