Akkoord over tijdelijk bestand Gaza

01-08-2014 07:00

Israël en de Palestijnen zijn het eens geworden over een tijdelijk en onvoorwaardelijk bestand in de Gazastrook. Het bestand gaat vrijdagochtend om 07:00 uur (Nederlandse tijd) in. Het moet zeker 3 dagen gaan duren, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in een gezamenlijke verklaring.

Ban en Kerry riepen de strijdende partijen in de Gazastrook op om zich terughoudend op te stellen tot het staakt-het-vuren ingaat. Tijdens het bestand zal Israël zijn grondtroepen niet terughalen uit de Gazastrook.

Donderdag werden nog zeker vijf Israëlische militairen gedood bij de grens met de Gazastrook. De soldaten werden beschoten met mortieren, liet het Israëlische leger vrijdagochtend weten. Ook werden bij luchtaanvallen vlak voor het bestand in ging nog 17 Palestijnen gedood. Onder hen waren tien leden van één familie, aldus Palestijnse functionarissen.

Israël begon op 8 juli met bombardementen op de Gazastrook. Op 17 juli zette het leger een grondoffensief in. Ruim 1400 Palestijnen zijn inmiddels om het leven gekomen, stellen Palestijnse bronnen. Naast de doden vielen bijna 7000 gewonden. Aan Israëlische kant kwamen zo’n 60 mensen om, vrijwel allen militairen.