Buitenland

‘Honderden’ Marokkaans-Nederlandse jongeren betrokken bij liquidaties

31-07-2014 07:36

Bij ten minste zes liquidaties in Nederland en Antwerpen zouden maar liefst honderden Marokkaans-Nederlandse jongeren betrokken zijn. Dit meldt de Volkskrant. Ook zouden ze te maken hebben met een reeks extreem gewelddadige overvallen. Volgens de politie betreft het drugsdealers, schutters, uitvoerders en faciliteerders, die allemaal aan elkaar zijn gelieerd.

Volgens de krant blijkt dit uit het politie-onderzoek dat volgde op een liquidatiegolf die in 2012 begon. De jongeren roven in Nederland en wanen zich onschendbaar in Marokko, dat geen onderdanen uitlevert, aldus de recherche en het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Het geld dat zij met hun misdaden verdienen, gaat naar Marokko.

Volgens de recherche is zeker een kwart tot een derde van nieuwbouwappartementen in Tanger, een van de vluchthavens net over de grens bij Spanje, met crimineel geld betaald.

Rechercheteams reizen vrijwel wekelijks naar die plaats voor beslaglegging of onderzoek. Er zou al voor ongeveer 100 miljoen euro beslag gelegd zijn op onroerend goed waarmee zwart geld is witgewassen.

Marokko, dat geen veilige haven voor criminelen zeg te willen zijn, heeft een verdrag gesloten met ons land om de criminelen onder Marokkaans recht te kunnen vervolgen en berechten.