Achtergrond

Doomsdaywatch: ‘Ebola-epidemie volledig onbeheersbaar’, zegt Artsen zonder Grenzen

31-07-2014 16:11

Volgens Artsen Zonder Grenzen is de ebola-uitbraak in West-Afrika “ongekend” en “volledig oncontroleerbaar”. Dit meldt Al Jazeera.

Bart Janssens, hoofd operationele zaken van Artsen Zonder Grenzen, laat weten dat er geen enkele strategie voorhanden is waarmee de epidemie kan worden bestreden. 

“Deze epidemie zal alleen maar erger worden. Het aantal besmettingen neemt alleen maar toe, vooral in Liberia en Sierra Leone, notabene in een aantal belangrijke gebieden”, zo tekent de Belgische krant La Libre Belgique op uit de mond van de Artsen Zonder Grenzen-chef.

Ook waarschuwt Janssens dat als de situatie in Liberia en Sierra Leone niet snel verbetert “het risico erg groot is dat ebola ook in andere landen een epidemie wordt”.

Het is niet de eerste keer dat ebola uitbreekt in West-Afrika, maar een epidemie van deze omvang hebben de artsen nog niet eerder gezien. Hierdoor is het moeilijk exact te voorspellen hoe de epidemie zich zal gaan ontwikkelen.

De EU heeft inmiddels een budget van meer dan 5 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de strijd tegen ebola.

Sierra Leone

In Sierra Leone is inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Soldaten gaan daar langs de deuren om besmette patiënten in quarantaine te plaatsen. Gebieden met besmetting worden hermetisch van de buitenwereld afgesloten.

Liberia

Liberia heeft alle scholen gesloten en alle ambtenaren gevraagd thuis te werken. Ook hier wordt het leger ingezet om verdere besmettingen te voorkomen.

Nigeria

De autoriteiten van Nigeria staan voor de moeilijke taak zo’n 30.000 mensen op te sporen die mogelijk in contact zijn gekomen met een vliegtuigpassagier of zijn besmet door derden.

Het gaat om Tom Saywer, een 40-jarige Amerikaan van Liberiaanse afkomst, die inmiddels aan de ziekte is bezweken. Hij maakte meerdere vluchten terwijl hij al was besmet.

Tijdens één van die vluchten heeft hij overgegeven en had hij diarree, waardoor de kans op besmetting van medepassagiers groot is.

Nederland

In Nederland is er vooralsnog niets aan de hand. Volgens het RIVM worden er geen bijzondere extra maatregelen getroffen.

Ook op Schiphol geldt nog geen specifieke ebola-richtlijn voor vliegtuigpersoneel.