Foto-reportage: 24 uur Gaza

31-07-2014 16:10

Terwijl de doden en gewonden van de vorige Israëlische aanval nog bij bosjes worden binnen gedragen in het Kamal Aduan ziekenhuis in Jebalia Camp en de laatste eer bewezen wordt op het kerkhof, wordt door het Israëlische leger opnieuw een luchtaanval ondernomen op een drukke groente- en fruitmarkt in Gaza stad. Zeker 15 mensen vinden hierin de dood, waaronder een Palestijnse journalist. In een tijdspanne van 24 uur hebben minstens 40 mensen de dood gevonden: burgers die onderdoken in een VN school in Jebalia en burgers die op de markt inkopen aan het doen waren. In een tijdspanne van 23 dagen is het aantal slachtoffers aan Palestijnse kant inmiddels opgelopen tot 1346, onder wie 239 kinderen. Aan Israëlische zijde zijn 59 slachtoffers gevallen: 56 militairen en 3 burgers.

VN school Gaza

De VN school in Jebalia. De gaten tonen aan dat er met tanks geschoten is.

VN school gaza

Gazanen waanden zich veilig in de school.

Een groot gebied rond de VN school is verwoest

Een groot gebied rond de VN school is verwoest

Tijdens aanslag op UN school in Jebalia vinden naast 40 mensen tevens ook ezels de dood.

Tijdens de aanslag op de  VN school in Jebalia vinden naast 40 mensen ook ezels de dood.

‘Dokter Nasr vond de lichaamsdelen op de trap’

Het is een gekkenhuis in het Kamal Aduan ziekenhuis in Jebalia. Twee lichamen worden klaargemaakt om zo snel mogelijk te worden begraven. Het zijn familieleden van dokter Nasr Abu Shufka die door de overvolle gangen van het ziekenhuis rent. Zijn broer Jamal Abu Shufka (38) en zijn neef (Abdel Jalil (38) zaten in hun huis toen er een bom werd geworpen. Nasr vond de lichaamsdelen op de trap.

Gaza

In Gaza is de dood alomtegenwoordig.

Abdel Jalil was in de jaren 80 lid van de PLO. Nasr vraagt zich af waarom de Arabische landen niets doen tegen de Israëliërs. “Wij Palestijnen geven nooit op tot de laatste druppel voor vrijheid is gevallen”. En: “Waarom zijn het allemaal burgers? Ze moeten tegen het leger vechten in plaats van tegen onschuldige burgers en kinderen. Waarom is de VN zo stil? Waarom grijpt Ban Ki-moon niet in?”

‘Israël pakt de lach van onze kinderen af’

En dan de woede: “Als ze oorlog willen, kunnen ze het krijgen! Als ze weer terug willen naar de tijd van de PLO met bommen en zelfmoordaanslagen, kunnen ze het krijgen! We gaan naar het Internationaal Strafhof met alle bewijsmateriaal. Ze zullen worden gestraft. Het is een schending van de mensenrechten. Israël pakt de lach van onze kinderen af.” Mr President: u kunt niet de Arabische landen beschuldigen want die helpen ons niet dus vragen wij u please help us!

Verdriet Rouw Gaza1

De lichamen worden naar de begraafplaats gebracht waar de laatste eer wordt bewezen. Daarna krijgen we de plaats van de aanslag te zien. Plassen bloed liggen nog vers op de grond. In de avond horen we dat een Palestijnse journalist tijdens een aanslag op een groentemarkt in Gaza-stad is omgekomen. Wederom druppelen de met bloed besmeurde lichamen binnen. Er zijn 15 mensen omgekomen.

Gaza 10

De begrafenis van Jamal Abu Shufka en Abdel Jalil.