Wiesenthal Centre stuurt brandbrief aan Van Aartsen

30-07-2014 07:16

De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre is “geschokt” dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen twee anti-joodse demonstraties heeft toegestaan. Dat heeft de organisatie Van Aartsen in een brandbrief laten weten.

Het Simon Wiesenthal Centre vraagt de burgemeester om een eventuele volgende demonstratie bij voorbaat te verbieden “voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld”. Een woordvoerder van de burgemeester kon dinsdagavond geen reactie geven op de brief.

Van Aartsen bracht, in antwoord op vragen van de Haagse Gemeenteraad, dinsdag wel naar buiten dat hij wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om bij demonstraties strafrechtelijk op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij zegt diep te zijn geraakt door de onheuse en onterechte aantijgingen van sommige zijden in zijn richting. Hij beweert dat er nooit door hem of op zijn gezag is gezegd dat tijdens de demonstratie van 24 juli geen morele grenzen zijn overschreden, zoals in de media terecht kwam.

Op 4 en 24 juli demonstreerden islamitische radicalen in Den Haag. Er werden antisemitische leuzen geroepen. Een petitie waarin het ontslag van de burgemeester geƫist wordt, omdat hij niet ingreep, is inmiddels ruim 16.000 keer getekend.