Binnenland

Rechter: Volkert van der Graaf hoeft geen enkelband meer te dragen

30-07-2014 15:16

MET UPDATES – Volkert van der Graaf – de man die op 6 mei 2002 Pim Fortuyn doodschoot – hoeft geen enkelband meer te dragen. Dat heeft de Haagse rechter gezegd. Van der Graaf had een kort geding aangespannen tegen de staat om van de voorwaarden af te komen die zijn gesteld bij zijn vrijlating.

Update 16.30 – Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter dat Volkert van der Graaf is verlost van zijn enkelband en van locatieverboden. Mogelijk wordt donderdag besloten over het hoger beroep, zo liet een woordvoerder van het OM weten.

Update 16.23 – Fortuyns voormalige chauffeur Hans Smolders, woonachtig in Tilburg:

“De belangen van de slachtoffers worden te grabbel gegooid. Hij heeft niet het besef wat hij heeft aangericht. Hij had het besef moeten hebben wat hij heeft gedaan. Zijn die ‘kleine beperkingen’ nou zo onoverkomelijk? Óf hij moet voldoen aan alle beperkingen óf ze zouden er allemaal af moeten, maar dan zou hij ook met de media kunnen praten.”

Update 16.15 – Marten Fortuyn, de broer van, reageert:

“Ben zeer teleurgesteld en er niet blij mee. Onverstandig van hem om naar de rechter te stappen. Hij verhoogt hiermee zijn eigen risico om te grazen te worden genomen. Hij is een narcist, een slachtoffer van zijn eigen idealen. Hij zal wel weer een procedure beginnen om van zijn andere beperkingen af te komen.”

Rechtbankverslaggever Chris Klomp die aanwezig is bij de uitspraak:

Volgens de rechter waren deze verboden een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid en stonden ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen.Vanaf nu mag hij ook weer de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken.

Van der Graaf kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Hij was veroordeeld tot 18 jaar cel.

Lees ook

Volledige uitspraak van de rechter

Volkert wil af van zijn voorwaarden

Volkert van der Graaf woont in Apeldoorn

TPO/ANP