Buitenland

Slachtpartij door bombardement op VN-school in Gazastrook

30-07-2014 15:22

Weer is een VN-school getroffen in de Gazastrook. Het gebouw in het vluchtelingenkamp Jabalia deed dienst als vluchtelingenopvang. De verscheidene granaatinslagen richtten een bloedbad aan. In de klaslokalen zaten de vloeren en matrassen onder de bloedspetters. Overlevenden zochten tussen glasscherven en ander puin naar menselijke resten om te begraven. Aan de rand van het schoolplein lagen ongeveer 20 dode ezels, nog aangelijnd aan een buis. 

“Er is totaal geen veiligheid, geen enkele plek is veilig, scholen niet en huizen ook niet’’, zei een moeder die met haar kind voor de beschadigde school stond. “Wat moet ik tegen de wereld zeggen? Zorg voor een oplossing, we zijn weerloze burgers en kinderen.”

Toen een Israëlische tank bij het ochtendgloren vijf granaten afvuurde op de school lagen de meeste slachtoffers te slapen, aldus een medewerker van de VN. “Deze mensen kwamen naar de school omdat die door de VN is aangewezen als schuilplaats.’’

Het Israëlische leger roept voorafgaand aan zijn aanvallen hele Palestijnse woonwijken op tot evacuatie. Veel van de Palestijnen kloppen aan bij gebouwen en kampen van Unrwa, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

120.000 vluchtelingen

De 120.000 vluchtelingen in Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp in Gaza, hoopten er een veilige plek vinden, maar daarvan zijn er steeds minder in de smalle landstrook. Unrwa heeft ondertussen naar eigen zeggen een breekpunt bereikt. Unrwa-gebouwen herbergen al meer dan 200.000 vluchtelingen.

Het Israëlische leger meldde dat het salvo een reactie was op beschietingen vanuit de omgeving van de school. Het incident wordt nog onderzocht.

Kort voor het incident van woensdag zei Unrwa dat er voor de derde keer in twee weken wapens waren gevonden in een van de door de organisatie beheerde scholen in Gaza.

Veroordeling door VN

“We veroordelen de groep of groepen die burgers in gevaar hebben gebracht door deze munitie in onze scholen te plaatsen. Dit is opnieuw een ernstige schending van de neutraliteit van onze terreinen. We roepen alle strijdende partijen op de onschendbaarheid van VN-terreinen te respecteren”, aldus een woordvoerder van de VN-organisatie.

Pierre Krähenbühl, de hoogste baas bij Unwra, twitterde donderdag dat het al de zesde keer is dat een van de scholen van zijn organisatie wordt getroffen door Israëlisch geweld.

Vorige week donderdag kwamen al vijftien Palestijnen om die hun toevlucht hadden gezocht tot een van de VN-scholen.

ANP