VS: Rusland schendt antiraketverdrag

29-07-2014 08:23

De Amerikaanse regering zegt dat Rusland een raket heeft getest die een nucleaire lading kan vervoeren. Daarmee heeft Moskou een belangrijk antiraketverdrag uit 1987 geschonden, aldus Washington. Een hoge Amerikaanse functionaris noemt de schending “zeer ernstig”. Het is niet bekend gemaakt wanneer en waar de raket is getest.

In het akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland, dat indertijd werd getekend door toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michael Gorbatsjov, staat een verbod op het gebruik van middellangeafstandraketten die een bereik hebben van tussen de 500 en 5500 kilometer. De VS hebben Rusland opgeroepen zich aan het verdrag te houden.

Begin dit jaar schreef The New York Times al dat Amerikaanse functionarissen ervan overtuigd waren dat Rusland voor het eerst sinds 2008 weer begonnen was met het testen van kruisraketten. Washington liet toen weten naar de zaak te kijken. Het is nu de eerste keer dat Washington zijn beschuldigingen openbaar maakt, al speelt de kwestie al jaren.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin geschreven over de kwestie. De Russen zeggen dat ze de zaak onderzocht en gesloten hebben.