Greenpeace ruziet verder

29-07-2014 07:23

Niet alleen het personeel van Greenpeace Nederland is in verzet gekomen tegen de directie van de milieuorganisatie. De Volkskrant schrijft dat ook een groot aantal stafleden van Greenpeace International wil dat Kumi Naidoo opstapt als algemeen directeur en slechts aanblijft als ‘ambassadeur’ van het hoofdkantoor. De Zuid-Afrikaan zou niet zijn opgewassen tegen zijn taak.

Ook eisen de stafmedewerkers in een brief meer transparantie van de internationale afdeling, een betere interne klachtenprocedure, strakker toezicht op het uitbetalen van dubieuze declaraties, milieuvriendelijk privégedrag van medewerkers en het stopzetten van de betaling aan de ‘vrijwilligers’ van de raad van toezicht, die nu jaarlijks 10.000 tot 35.000 euro krijgen.

De opstand volgt op twee affaires rond Greenpeace International die volgens het personeel mede door de zwakke leiding zijn veroorzaakt. Zo werd eerder gevraagd om het aftreden van programmadirecteur Pascal Husting, die per vliegtuig pendelde tussen zijn werk in Amsterdam en zijn woonplaats Luxemburg.

Naidoo heeft in een antwoord al gesteld dat hij niet zal terugtreden. Hij zegt ook dat de directie snel wordt uitgebreid. Een Ombudsman vindt hij overbodig. “We hebben een transparant klachtenbeleid.”