Nieuws

‘Aruba ontsnapt aan inval Venezuela’

29-07-2014 07:15

Aruba is mogelijk ontsnapt aan een gewelddadige Venezolaanse inval op het Caribische eiland om diplomaat Hugo Carvajal te bevrijden. Dit schrijft De Telegraaf.

Na een alarm over zeker vier Venezolaanse oorlogsbodems dicht bij de Arubaanse stranden kwam zondagavond laat het besluit van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) om de van drugsmisdaden verdachte vertrouweling van Hugo Chávez vrij te laten.

Vorige week werd de diplomaat nog gearresteerd in opdracht van de Verenigde Staten en keurde Buitenlandse Zaken deze arrestatie goed. Tot verbijstering van Aruba maakte Timmermans zondag een andere afweging en verleende hij de beoogde consul van Venezuela op Aruba alsnog diplomatieke onschendbaarheid. Buitenlandse Zaken bezweert dat het rust op een “strikt juridische afweging van het internationaal recht”.

De Arubanen hebben echter het gevoel dat Nederland is gezwicht voor de spierballen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat op het hoogste diplomatieke niveau met Venezuela is gesproken na het signaleren van de marineschepen. “Ons is echter verzekerd dat zij terugkeerden van een oefening.” Volgens een woordvoerder moet het voorval ’helemaal los worden gezien’ van de vrijlating van Carvajal.