Petitie tegen Van Aartsen ruim 5100 keer getekend

28-07-2014 11:55

Een petitie waarin het vertrek van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen geëist wordt, is inmiddels al ruim 5100 keer getekend, meldt het AD. De ondertekenaars willen dat hij opstapt, omdat hij niet ingreep bij een demonstratie waarbij antisemitische leuzen werden gescandeerd.

Tijdens de demonstratie werd onder meer ‘Dood aan de Joden’ geroepen. De politie verrichtte geen aanhoudingen. Volgens Van Aartsen, die nu op vakantie is, werden er ‘geen grenzen overschreden’.

Michiel Mans startte de online petitie, die moet leiden tot het vertrek van de burgemeester. Mans wil de petitie met alle handtekeningen naar de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag sturen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het ‘erg jammer’ dat dit gebeurt. Volgens hem heeft de politie inderdaad niet ingegrepen, maar is het niet zo dat er niets gebeurt. “Het Openbaar Ministerie bekijkt aan de hand van camerabeelden of strafbare feiten zijn gepleegd. Als dat het geval is, zullen we niet aarzelen hard in te grijpen. Het beeld ontstaat dat wij wegduiken voor deze problematiek, maar dat is niet zo,” aldus de zegsman.

Hij stelt verder dat er een dunne lijn is tussen verwerpelijke en strafbare uitingen: “De burgemeester heeft zeker zijn gedachten bij bepaalde abjecte uitspraken, maar die hoeven niet per definitie strafbaar te zijn. Het is aan het OM om dat uit te zoeken.”