Nieuws

Aruba laat diplomaat vrij

28-07-2014 06:43

De Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal, die wordt verdacht van drugshandel, wordt vrijgelaten. Dat heeft de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie op Aruba Peter Blanken zondagavond lokale tijd bevestigd.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens Blanken en volgens de minister van Justitie op Aruba, Arthur Dowers, bepaald dat Carvajal diplomatieke onschendbaarheid geniet en daarom vrij moet komen. Dit gebeurt zondagavond nog.

Blanken noemt de gang van zaken een ‘verrassing’. “Na de arrestatie op 23 juli hebben we advies gevraagd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen was het voorlopige standpunt nog dat Carvajal geen diplomatieke onschendbaarheid geniet. Zondag heeft de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd dat hij wél deze bescherming geniet. Timmermans heeft een andere beslissing genomen dan zijn ambtenaren. De Amerikanen zijn hierover teleurgesteld.”

Carvajal werd afgelopen week op Aruba aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten, dat hem verdenkt van de handel in cocaïne. Het voormalig hoofd van de inlichtingendienst in Venezuela was op Aruba om geïnstalleerd te worden tot consul-generaal.

Hij is inmiddels ‘persona non grata’ verklaard en kan na zijn vertrek uit Aruba het eiland niet meer binnenkomen.

ANP