Deal met separatisten over missie

25-07-2014 07:53

Er kan vanaf vandaag veilig onderzoek gedaan worden op de plaats van de vliegramp met vlucht MH17. Bronnen hebben aan de Volkskrant gemeld dat hiervoor een deal is gesloten met de separatisten in het gebied.

Veertig onbewapende Nederlandse marechaussees en ruim twintig forensische onderzoekers zullen aan de slag gaan in het gebied in Oost-Oekraïne. Premier Rutte meldt dat de inschatting van de inlichtingendiensten is dat er onbewapend kan worden gewerkt.

Medewerking van separatisten

In Kiev zei minister Timmermans eerder al: “Ik heb de indruk dat het eindelijk ook tot de separatisten is doorgedrongen dat het een kwestie van medemenselijkheid is om te zorgen dat alle menselijke resten worden geborgen. Mijn voorzichtige indruk is dat er medewerking van de separatisten zal zijn”. Wel voegt hij de kanttekening toe dat het om een voorzichtige indruk gaat over een toestand die ontzettend broos is.

VN-resolutie

Achter de schermen wordt inmiddels gewerkt aan een VN-resolutie waarin staat dat ‘de plek van de ramp wordt beveiligd door een missie die bestaat uit politieagenten en militairen’. Deze resolutie kan worden aangenomen indien de onderzoekers gevaar lopen. In Nederland zijn alle verloven voor militairen ingetrokken en is de Luchtmobiele Brigade in staat van paraatheid gebracht.

Commando’s

De Telegraaf weet te melden dat er dit weekeinde commando’s naar het gebied worden gestuurd om de onderzoekers en de ongewapende marechaussees te beschermen. Volgens de krant gaat het om militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade op de kazernes in Schaarsbergen en  en special forces van het Korps Commandotroepen (KCT) die vanuit de Minusma-missie in Gao, Mali, teruggehaald worden en naar de omgeving van Donetsk zullen gaan.