Weer executie VS rampzalig verlopen

24-07-2014 06:43

In de Verenigde Staten is wederom een executie uitgelopen op een martelgang voor de veroordeelde. In de staat Arizona duurde het bijna twee uur voor de 55-jarige Joseph Wood overleed aan de dodelijke injectie. Wood was veroordeeld voor een dubbele moord in 1989.

Zijn advocaat zegt dat de gevangene begon te hijgen en snuiven voor hij bezweek en heeft hij onnodig geleden. Amerikaanse media schrijven dat hij tijdens zijn executie honderden keren naar adem snakte. De executie nam zo veel tijd in beslag dat zijn advocaat de tijd had om een motie in te dienen om er mee te stoppen. Dit mislukte overigens.

Gouverneur Jan Brewer wil dat het gevangeniswezen onderzoekt hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Tegelijkertijd zegt Brewer dat de executie ‘wettig’ is en dat Wood, afgaande op medische verslagen en ooggetuigen, niet heeft geleden. “Dit staat in schril contrast met het gruwelijke lijden van zijn slachtoffers, en het levenslange lijden van hun families”, aldus Brewer in een verklaring.

Een ooggetuige zegt dat hij Wood zo’n 660 keer naar adem heeft zien happen. Ook een aanwezige televisiereporter meldt dat, hoewel Wood verdoofd leek, hij wel naar adem hapte.

In de staat Oklahoma verliep een executie in april van dit jaar ook rampzalig. Gevangene Clayton Lockett bleef toen bijna drie kwartier kronkelen en naar adem happen, terwijl hij al bewusteloos was verklaard. Die zaak veroorzaakte veel ophef.