Buitenland

Passagiersvliegtuig met 116 passagiers van radar verdwenen

24-07-2014 12:17

Een passagiersvliegtuig van Air Algérie, dat op weg was van Burkina Faso naar de Algerijnse hoofdstad Algiers, is van de radar verdwenen. Het gaat om vlucht AH5017, die om 06.10 uur Nederlandse tijd had moeten landen. Er zitten 110 passagiers en zes bemanningsleden in. Ongeveer vijftig minuten nadat het vliegtuig was opgestegen uit Ouagadougou, verloor Air Algérie het contact met de kist. Het gaat om een Airbus A320. Swiftair, dat vliegt onder de vlag van Air Algérie, bevestigt dat het vliegtuig “niet op de verwachte tijd is aangekomen” en dat er een “noodplan” in werking is gezet. De vlucht ging grotendeels over de Sahara.

Updates gaan van boven naar onder. Bovenaan staat het meest recente bericht.

Update 15.06 – Volgens Reuters waren in ieder geval aan boord: 50 Fransen, 24 uit Burkina Faso, 8 uit Libanon, 4 uit Algerije, 2 uit Luxemburg en passagiers uit België, Zwitserland, Nigeria, Kameroen, Oekraine en Roemenië.

Update 14.53 – Het vliegveld van Ouagadougou waarvan het vliegtuig vertrok heeft een plaatje op Facebook geplaatst met de vermoedelijke locatie van de crash. Ondertussen zijn twee Franse gevechtsvliegtuigen boven het gebied aan het zoeken.

plaatje

Update 14.20 – Commandant Koko Essien van de VN-missie Minusma in Mali bevestigt dat het toestel is neergekomen in noord-Mali. Het toestel is neergekomen ergens tussen Gao en Tessalit, aldus Essien.

Update 13.55 – Frankrijk weet het zeker: het vliegtuig is verdwenen boven noord-Mali.

Update 13.45 Aan boord van vlucht AH5017 zaten vermoedelijk veel Fransen. Dat heeft de Franse minister van Transport, Ségolène Royal, bekendgemaakt. Update 13.33 Update – TPO’s Arnold Karskens die het gebied goed kent acht de kans klein dat het toestel is beschoten. Hij denkt eerder aan een zandstorm.

“Volgens mij is de kans het grootst dat het vliegtuig in een zandstorm terecht is gekomen. Het zijn muren van opgestoven zand die kilometers hoog kunnen komen. Ik heb ze gezien in Mali maar ook in Irak. Overal waar het droog, zanderig en veel wind staat kunnen dergelijke fenomenen bestaan. De zon verdwijnt deels en alles krijgt een donker gele naar rood neigende kleur. De piloot ziet geen hand voor ogen, het toestel wordt gezandstraald en de motoren gesmoord. Dat laatste betekent veelal het einde.” “De inzet van raketten lijkt me klein. Zelf heb ik ze niet gezien bij de Toearegs toen ik daar dit voorjaar was. Mogelijk bezitten Al Qaida-georiënteerde groepen deze SAM-wapens gestolen uit de oude Libische arsenalen van de verdreven leider Kaddafi. Maar dan hadden ze die waarschijnlijk al eerder ingezet tegen Franse militaire vliegtuigen die vaak boven Noord-Mali vliegen.Een explosief gesmokkeld in het vliegtuig behoort uiteraard ook tot de mogelijkheid. Hoewel de controle op passagiers de laatste jaren redelijk scherp is kan het door grondpersoneel op de luchthaven zijn geplaatst.”

Update 13.18 Volgens CCTV News zou het vliegtuig zijn neergestort in Niger.

Update 13.04 Op de officiële website van vliegveld Ouagadougou is inmiddels een zwarte banner en een brandende kaars geplaatst. Update 12.51 Het vliegtuig zou niet ver van de Algerijnse grens van koers hebben moeten veranderen vanwege slecht zicht en de kans op een botsing met een ander vliegtuig op de Algiers-Bamako route. Kort na de koerswijziging ging het contact verloren, meldt persbureau AFP. Update 12.46 De Amerikaanse luchtvaart autoriteit FAA waarschuwt Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen al langer niet over Mali te vliegen. Vorige week donderdag werd bekend dat de Malinese regering en Toearegrebellen uit het noorden van Mali zijn vredesonderhandelingen begonnen in Algerije. Sinds vorig jaar probeert de VN-vredesmacht Minusma onder leiding van oud-minister Bert Koenders (PvdA) Mali te stabiliseren en vrede te bewerkstelligen. Aan de vredesmissie doen ook ongeveer 400 Nederlandse militairen mee. Update 12.41 Ook Air Algérie bevestigt het nieuws op Twitter. Op de luchthaven van Algiers staat een Spaans crisisteam klaar.

Update 12.31 Boven Mali, waar het vliegtuig vermoedelijk verdwenen is, is sprake van noodweer. Dat zegt Nick Wiltgen van The Weather Channel.

Update 12.26 Ongeveer vijftig minuten nadat het vliegtuig was opgestegen uit Ouagadougou, verloor Air Algérie het contact met de kist. Vermoedelijk gaat het om een MD-83-toestel. Volgens NU.nl heeft Swiftair, dat vliegt onder de vlag van Air Algérie, bevestigt dat het vliegtuig “niet op de verwachte tijd is aangekomen” en dat er een “noodplan” in werking is gezet. De vlucht ging grotendeels over de Sahara.

Swift Air bevestigt

In een korte verklaring heeft Swift Air bevestigd dat het contact met het vliegtuig verloren is gegaan en dat het niet gearriveerd is in Algiers. Hulptroepen zijn onderweg voor een massale zoektocht. Ongeruste familieleden kunnen bellen naar nummer +34900264270