Kabinet lobbyt voor gewapende missie Oekraïne

24-07-2014 07:17

Het kabinet is een zware diplomatieke lobby begonnen voor een gewapende missie naar Oekraïne. Dit schrijft de Volkskrant. Mogelijk worden honderden internationale militairen en forensische politie-experts naar het land gestuurd om daar de rampplek van de MH17 veilig te stellen.

Separatisten

De ministerraad is gisteravond na de herdenking in een spoedzitting in het Catshuis bijeen gekomen om over het plan te spreken. De missie is niet zonder risico, losgeslagen separatisten zouden op de onderzoekers kunnen gaan schieten, met nog meer doden tot gevolg. Het kabinet probeert garanties te krijgen van betrokken partijen, maar stelt dat het niet uitsluitend afhankelijk wil zijn van derden om de onderzoekers te beschermen, zo melden bronnen aan de krant.

Waarschijnlijk

“Het is zeer waarschijnlijk dat deze missie op niet al te lange termijn gaat gebeuren,” aldus één van de bronnen. Een ander vervolgt: “Als blijkt dat de onderzoekers niet veilig kunnen werken, dan wil je de optie van militaire beschermers achter de hand hebben, het is dus plan B. Ik verwacht op korte termijn een kennisgevingsbrief.”

Aanvoerder

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) reist vandaag met zijn Australische collega Julie Bishop naar Oekraïne om daar bij de autoriteiten aan te dringen op een rol voor Nederland als aanvoerder van de groep landen die burgers aan boord van het neergehaalde toestel hadden.