De Hoop Scheffer: Stop bezuinigen op defensie

24-07-2014 07:33

Nederland moet stoppen met “alle wilde bezuinigingen” op defensie. Hiervoor pleit oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer donderdag in Het Financieele Dagblad. Verder bezuinigen zou niet verstandig zijn gezien de “grote boog van instabiliteit” waar Europa door is omgeven.

Om die het hoofd te bieden is volgens De Hoop Scheffer “de urgentie om onze defensie op orde te brengen enorm”. Hij reageert hiermee op de opgelopen spanningen na de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. “Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog.”

Te weinig

“Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan”, aldus de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, die eerder al stelde dat de hele EU een ‘militaire pygmee’ is.

Instabiliteit

Hoewel De Hoop Scheffer geen oorlog voorspelt, stelt hij wel dat we ons moeten voorbereiden op een langere periode van instabiliteit. “Europa staat er in toenemende mate alleen voor. Bij de Amerikanen is na Irak en Afghanistan weinig behoefte om overzee in actie te komen. Ik vind het onbegrijpelijk, maar ik hoor niets vanuit Brussel. Doodse stilte.”

Poetin

Volgens de oud-NAVO-topman is de positie van Poetin ook stukken minder sterk dan wordt aangenomen. Achter de schermen zou in Rusland een forse strijd worden gevoerd tussen “de hardliners en de mensen met grote zakelijke belangen”.