Borodaj ontkent BUK-raketsysteem te hebben gekregen

24-07-2014 08:58

Nadat eerder een Oekraïense rebellenleider het bezit van een BUK-raketsysteem erkende, heeft de zelfbenoemde ‘premier’ van de Volksrepubliek Alexander Borodaj dit nu weer tegenover de BBC ontkend. “Er was geen BUK in het gebied“, aldus Borodaj tegen de Britse zender.

Hij zegt verder dat alle bewijsmateriaal dat het raketsysteem wel degelijk aanwezig zou zijn, ‘nep’ is. Separatistencommandant Aleksandr Chodakovski zei gisteren nog tegen persbureau Reuters dat het wapentuig in handen zou zijn van de separatisten en via Rusland naar Oekraïne was gebracht.

Verwaarlozen lichamen

Borodaj heeft verder gezegd dat het verwaarlozen van de lichamen op de rampplek de schuld is van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Volgens hem drong de OVSE er op aan dat de lichamen op de rampplek moesten blijven, waar internationale experts ze konden ophalen. Borodaj: “Dus we wachten een dag. We wachten een tweede dag. Een derde dag. Geen enkele expert.”

“De lichamen langer laten liggen, terwijl het 30 graden was. Dat is absurd”, stelt de ‘premier’ tegen de omroep. “Dat is gewoon onmenselijk. Het is een scène uit een horrorfilm.”

De OVSE doet dit alles af als ‘onzin’. “Mensen vertellen wat ze moeten doen, komt niet overeen met ons mandaat”, aldus een woordvoerder tegen de BBC. “We zijn hier om te monitoren, observeren en rapporteren”.