VN: Israël pleegt waarschijnlijk oorlogsmisdaden

23-07-2014 11:11

Met de aanvallen op de Gazastrook schendt Israël naar alle waarschijnlijkheid het internationaal recht en pleegt het land oorlogsmisdaden. Dat zei woensdag de Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

Pillay sprak deze woorden in Genève, aan het begin van een speciale zitting van de Mensenrechtenraad van de VN. Deze zitting gaat over de op 8 juli begonnen Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Die hebben inmiddels al aan 650 Palestijnen het leven gekost, onder wie meer dan 150 kinderen. Ruim 4000 mensen zijn gewond geraakt.

Pillay stelt dat de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel wijzen op ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht. Hamas veroordeelde ze ook, wegens het beschieten van Israël met raketten.

Israël wees de suggestie van Pillay boos af. De Israëlische gezant beklemtoonde dat zijn land het volste recht heeft zich te verdedigen en dat Hamas juist de oorlogsmisdaden begaat. “De bewoners van de Gazastrook zijn niet onze vijanden, maar Israël zal de infrastructuur van Hamas vernietigen”.