Binnenland

‘Steun is nu overweldigend, dat moet zo blijven’

23-07-2014 14:16

Woensdag 23 juli staat in het teken van nationale rouw voor de slachtoffers van MH17. Zo ook het regio-overzicht.

Molens in rouwstand

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en vereniging De Hollandsche Molen vragen allen molenaars hun molen vandaag in rouwstand te zetten. Dat houdt in dat de onderste wiek iets naar rechts verschuift. De wiek staat voorbij de molen, wat symboliseert: het is voorbij en geweest. RTV Noord meldt dat de Groningse molenaars aan de oproep zullen voldoen.

Radio Drenthe Zomertour vanuit de studio

Radio Drenthe Zomertour zal vanmiddag niet vanaf een camping, maar vanuit de studio in Assen worden gepresenteerd. RTV Drenthe speelt daarmee in op de dag van nationale rouw. Daarnaast zullen er geen reclameblokken te zien zijn en wordt de muziek op de zender aangepast.

Herdenking in Brummen

In het Gelderse Brummen zal vanavond een herdenkingsbijeenkomst zijn. Bij de ramp met MH17 kwam een 22-jarige militair uit Brummen om het leven. Waarnemend burgemeester Van Hedel zal een toespraak houden.

In Voorthuizen zal de kermis woensdagmiddag worden stilgelegd. De exploitanten zullen geen muziek draaien.

Velp stelt de Oud Jan, de oudste en bekendste kerk van het dorp, open voor mensen die op het eigen manier de slachtoffers willen herdenken. Dat meldt Omroep Gelderland.

Treinen toch stil

In heel Nederland zullen ook de treinen vandaag een minuut stilstaan. In eerste instantie gaf ProRail aan dat te gevaarlijk te vinden, maar uiteindelijk gaat het toch gebeuren. “Ongepland stilstaan kan niet, we moeten dit goed voorbereiden”, aldus een woordvoerster.

Geen vluchten rond 16.00 uur

De Amsterdamse bussen van Connexxion zal om 16.00 uur alle bussen laten stilstaan. GVB beslist daar later over. Er zullen geen vliegtuigen in het luchtruim boven de hoofdstad vliegen, meldt AT5. Schiphol zal met een oproep op de terminal oproepen tot een minuut stilte en tracht geen vliegtuigen te laten vliegen rond 16.00 uur. De entertainmentschermen op de luchthaven zullen uitstaan.

Duinrell last première af

Attractiepark Duinrell heeft de première van de zomershow afgelast. De Summerparade 3.0 zou woensdag voor het eerst aan het publiek geëtaleerd worden, maar de organisatie ziet daar omwille van de nationale rouw vanaf. Het park is vandaag wel geopend, maar rond 16.00 uur zullen alle attracties gesloten zijn.

Domtoren luidt Salvator

De klokken van de Domtoren in Utrecht zullen de Salvator luiden. Volgens RTV Utrecht gebeurt dat bij nationale rouwluidingen altijd vanaf de Domtoren. “Waarschijnlijk wordt de klepel ook nog bekleed met een lederen foedraal waardoor het luiden van de klok dof klink. Een uiting van rouw”, aldus voorzitter Theo Poort.

‘Overweldigende steun moet blijven’

Aangezien de eerste veertig slachtoffers naar vliegveld Eindhoven worden gebracht, zal Omroep Brabant de hele dag verslag doen. De omroep sprak met een rouwdeskundige, die zei dat het gevoel van saamhorigheid de nabestaanden goed zal doen. Zij hoeven zodoende het rouwproces niet alleen door te maken. Hij stelt dat de steun van nabestaanden nu overweldigend is, maar dat dit langer door moet gaan.