Binnenland

Pro-Russische rebellenleider erkent bezit BUK-afweerraketten

23-07-2014 19:13

Een pro-Russische rebellencommandant in Oekraïne heeft erkend dat de separatisten de beschikking hadden over het BUK-raketsysteem. Dat is het systeem waarmee vermoedelijk het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten. 

Aleksandr Chodakovski liet weten dat hij pas op het moment van de ramp had gehoord dat de rebellen de beschikking hadden over de luchtdoelraketten. Hij zei ook dat de raketten mogelijk vanuit Rusland naar Oekraïne zijn gebracht. Het luchtafweersysteem is volgens hem mogelijk teruggestuurd naar Rusland om bewijs te weg te werken.

Hoe betrouwbaar de verklaring is van Chodakovski is moeilijk in te schatten. In het oosten van Oekraïne zijn diverse rebellengroeperingen actief die elkaar ook beconcurreren. Chodakovski werd onlangs als minister van Veiligheid van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ op de sanctielijst van de Europese Unie geplaatst.

“Ik weet dat er een BUK uit Loehansk kwam”, zegt Chodakovski in een gesprek met persbureau Reuters. Het systeem zou volgens hem onder de vlag van de zelfbenoemde Volks Republiek Loehansk opereren.

“De BUK waar ik van weet. Ik denk dat ze hem hebben teruggestuurd. Omdat ik het hoorde precies op het moment dat deze tragedie plaatsvond. Ze hebben hem teruggestuurd om bewijs weg te halen.”

De rebellencommandant geeft de regering van Oekraïne uiteindelijk de schuld, omdat het de mogelijke aanval met een raket provoceerde.

Anp

Lees ook: Mans En Garde: Buk of S-300/400 SAM?

Lees ook: Nieuwe daderprofielen voor de moord op MH17