Binnenland

LIVE: ‘ONZE MENSEN ZIJN TERUG’

23-07-2014 15:47

Updates lopen van meeste recente bovenaan naar beneden tot oudste onderaan.

Klik hier voor de berichtgeving van eerder vandaag.

Update 21.05 – Donderdag rond 16.00 uur landen de volgende twee militaire vliegtuigen aan met slachtoffers van de vliegramp. De lichamen van de slachtoffers zullen met hetzelfde ceremonieel  worden onthaald in Eindhoven als de lichamen die woensdag zijn aangekomen. Nabestaanden kunnen hierbij aanwezig zijn als zij daar behoefte aan hebben. Er is ook vertegenwoordiging van het kabinet aanwezig. Alle lichamen worden in rouwwagens en onder politiebegeleiding vervoerd van Eindhoven naar Hilversum. De media krijgen echter minder ruimte om verslag te doen.

Update 18.02 – Cockpit Voice Recorder niet gemanipuleerd

Er is geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. De recorder is ,,met succes uitgelezen” en bevatte ,,gegevens van de ongevalsvlucht”. Donderdag wordt de andere zwarte doos onderzocht. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag laten weten.

Update 17:07 Ook bruggen boven de snelwegen stromen vol.


Update 16:57 Honderden mensen staan in Eindhoven langs de weg om de colonne van rouwwagens te groeten en de slachtoffers hun laatste eer te bewijzen.

Update 16:55 Tientallen mensen hebben woensdagmiddag een minuut stilte gehouden bij de Nederlandse ambassade in Kiev. Daar waren ook de Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken en een topambtenaar van dat departement bij aanwezig, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ter plaatse.

Update 16:46 De eerste rouwwagens zijn op weg naar de hangar waar de familie vann de nabestaanden verblijft.

Update 16:40 Nederland, Australië en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een politiemissie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Nederlandse, Australische en Oekraïense experts werken woensdag in New York aan het voorstel, zei de woordvoerder van de Oekraïense VN-vertegenwoordiging in New York tegen het ANP. De resolutie moet nog deze week worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad. Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond aan de president van Oekraïne gevraagd mee te werken aan de verklaring. De missie moet de rampplek beveiligen zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen. Van de drie landen die samenwerken aan het voorstel is Australië het enige land dat nu lid is van de Veiligheidsraad. ,,Dit was een terroristische aanslag”, aldus de woordvoerder van Oekraïne. ,,Het is daarom van groot belang dat de VN de plek beschermt.”

Update 16:39 Nederland rouwt.

Update 16:36: Pieter Broertjes wereldnieuws. Het idee van de Hilversumse burgemeester om de dochter van Vladimir Poetin uit te wijzen haalt de internationale pers. De VARA liet gisteren nog weten dat de uitspraak ‘ironisch’ was, Broertjes zei vandaag dat deze uit ‘onmacht’ was gemaakt.

Update 16:35 Veel mensen zijn woensdag afgekomen op de ceremonie bij de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, voor de nationale rouw voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. De plechtigheid begon rond 15.30 uur, voordat het eerste vliegtuig met slachtoffers aankwam in Nederland op vliegbasis Eindhoven. Vanaf 15.55 uur klonken de zogenoemde doodsklokken van de kathedraal. Daarna werd er om 16.00 uur een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis van de slachtoffer

Update 16:31 Bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne wordt vermoedelijk na 19.00 uur de colonne van lijkwagens verwacht die in de middag zal vertrekken van het vliegveld van Eindhoven. Zodra de rouwwagens arriveren, brengen de commandant van de kazerne en het hoofd van het landelijke forensische onderzoeksteam een ceremoniële groet uit.

Update 16:28 Na aankomst van de eerste twee vliegtuigen met lichamen van de vliegtuigcrash in Oekraïne, is Nederland een minuut stil geweest. Op Eindhoven, waar de vliegtuigen landden, werd om 16.07 uur met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aangekondigd. Op veel plaatsen in Nederland zwegen mensen een minuut. Ook stonden bijvoorbeeld de treinen een minuut stil.

Update 16:18 Eindelijk krijgen de slachtoffers het respect dat ze verdienen. Met veel eer en respect worden de kisten een voor een in de rouwwagens gedragen.

Update 16:10 Alle kisten worden in rouwwagens getild om in colonne naar een militair hospitaal in Hilversum te worden gebracht.

Update 16:08 Kisten worden nu uit de vliegtuigen getild.

Update 16:05 Ceremonie is begonnen: trompettist blaast de last post.

Update 16:03 Ook op Utrecht Centraal wordt er gerouwd.

Update 16:00 Ceremonie op punt van beginnen.

Update 15:58: Net als op heel veel andere plekken in het land wordt woensdagmiddag op Schiphol stilgestaan bij de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Zo brachten veel mensen bloemen naar de herdenkplek bij vertrekhal 3.

Update 15:55: Zometeen zal het Wilhelmus klinken.

Upate 15:54: Klokken van Utrechtse Dom luiden.

Update 15:52: Hoogwaardigheidsbekleders nemen plaats op speciale plek waar zij eer zullen bewijzen aan de omgekomen Nederlands.

Update 15.49: Ook het tweede vliegtuig is geland.

Eindelijk zijn de eerste slachtoffers van de fatale vlucht MH17 terug in Nederland. De Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 Globemaster vlogen de 40 lichamen van de internationale luchthaven van Charkov naar Eindhoven. Het Nederlandse toestel had 16 lijkkisten bij zich, het Australische 24.

Het heeft veel te lang geduurd, maar na een vreselijk lange tocht via koelwagens in Torez een 17-uur durende treinreis naar Kharkov  zijn de omgekomen Nederlanders terug in Nederland.